Hoppa till huvudinnehåll

Fiaskovarning – inget annat än seger duger för Argentina

Årets VM-turnering har varit en nedslående upplevelse för argentinska fotbollsvänner. Vinner Argentina inte över Nigeria är tidernas kanske största argentinska fotbollsfiasko ett faktum.

Nigeria–Argentina, klockan 21.00

Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med referat på svenska av Jonas Lindholm och med Jessica Lagerblom som expertkommentator.

Nigerias utgångsläge: Allt att vinna

Nigeria var en outsider för att avancera från det som kallas dödens grupp i fotbolls-VM. Argentina och Kroatien var förhandsfavoriterna, men det finns alltid potential i Nigerias fotbollslandslag.

I öppningsmatchen mot Kroatien fanns dock inget spår av den disciplin blandad med ungdomlig iver som man aviserade om i förväg – Kroatien dominerade matchen totalt och dess 2–0-seger var närmast i underkant.

Mot Island gjorde Nigeria det som förväntades av dem och tog en 2–0-seger. Därmed höll till avancemangsdrömmen vid liv. Inte nog med det: Om laget lyckas höja sig från Kroatien-matchen har Nigeria alla tiders chans att slå ut en av världens största fotbollsnationer ur VM, för Argentina har allt annat än imponerat.

Argentinas utgångsläge: Krisen är påtaglig

Man har ett av VM:s starkaste lag på benen. Man har en chefstränare som hade lett den svarta hästen Chile till Copa America-seger 2015 och under vars ledarskap Chile hade tvingat värdnationen Brasilien till straffläggning i VM-åttondelen år 2014. Och så har man Leo Messi.

Trots allt detta präglades det argentinska spelet mot Kroatien av håglöshet och brist på struktur. Chile var framgångsrikt under Jorge Sampaoli främst tack vare sitt oerhört aggressiva försvarsspel – i dagens Argentina finns knappt ett spår av en sådan spelfilosofi.

På basis av de två första matcherna i VM undrar man vad Argentina egentligen vill åstadkomma med sitt spel. Det måste klarna i dag, med emfas – annars är Argentina utslaget i VM-gruppspelet för bara andra gången på 50 år.

Utropstecknet:

Argentina och Nigeria möttes i gruppspelsavslutningen också för fyra år sedan. Då vann Argentina med 3–2 efter två mål av Lionel Messi. Argentina hoppas att historien upprepar sig i kväll.

Håll koll på:

Ahmed Musa. Med tanke på att han bara är 25 år gammal har han en oerhörd internationell rutin med över 70 landskamper bakom sig. Musa fick starta på bänken mot Kroatien men det är svårt att peta honom efter att han egenhändigt avgjorde matchen mot Island med två mål.

Lionel Messi. För fyra år sedan gjorde Messi fyra mål för Argentina i VM-gruppspelet. I år har han inte lyckats och nu börjar det vara hög tid att finna formen. Chefstränaren Jorge Sampaoli har sagt att detta Argentina är mer Messis lag hans eget. Då gäller det att leva upp till förväntningarna.

Referentens tips:

Ingetdera laget har övertygat hittills. Nigerias försvarsspel är inte tillräckligt starkt för att stå emot den kvalitet som Argentina har. Albiceleste räddar sin ära och vinner med 2–0.