Hoppa till huvudinnehåll

Gynekolog ställs inför rätta i Spanien på grund av stulna spädbarn - nu synas brott som begicks under Francotiden

Demonstration i Madrid mot att spädbarn stals under Francotiden.
Demonstration i Madrid mot att spädbarn stals under Francotiden. Demonstration i Madrid mot att spädbarn stals under Francotiden. Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,domstolar,rättvisa,kidnappning,demonstration,spädbarn,Baby

De spädbarn som togs ifrån sina mödrar i Spanien under Francotiden är i dag vuxna, och kräver rättvisa. Nu åtalas en 85 år gammal gynekolog för att ha kidnappat en nyfödd baby år 1969 och gett barnet till en annan kvinna.

Läkaren Eduardo Vela är den första personen som åtalas för "den-stulna-spädbarn-skandalen" som påverkade tusentals människor i Spanien.

Aktivister iklädda gula t-skjortor med texten "Rättvisa" har protesterat utanför domstolen med krav på att också andra liknande fall ska tas upp till behandling:

- De stals ur sin vagga .. och nu kräver vi rättvisa!

Demonstration i Madrid mot att spädbarn stals under Francotiden.
Demonstration i Madrid mot att spädbarn stals under Francotiden. Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,domstolar,rättvisa,kidnappning,demonstration,spädbarn,Baby

Bortrövandet av barn började strax efter att inbördeskriget hade tagit slut i Spanien och pågick under den tid då landet styrdes av diktatorn Francisco Franco (1939-1975).

Myndigheterna tog spädbarn ifrån så kallade "olämpliga mödrar" och gav dem till familjer som understödde regeringen.

De kvinnor som blev fråntagna sina barn var till exempel kommunister eller vänstersinnade.

Den biologiska modern blev informerad om att barnet hade dött under eller strax efter förlossningen och att sjukhuset tagit hand om begravningen. I själva verket gavs barnet - eller såldes - till en annan familj.

Kan dömas till elva års fängelse

Läkaren Eduardo Vela åtalas för förfalskning av dokument, bortrövande av barn och iscensättande av en födelse på sjukhuset San Ramón i Madrid. Han kan dömas till elva års fängelse.

Vela själv förnekar att han skulle ha gjort någonting fel.

Den person som nu stämmer läkaren är Inés Madrigal. Hon är 49 år gammal och anklagar Vela för att år 1969 ha tagit henne från hennes biologiska mor och gett henne till en annan kvinna som har uppfostrat henne på falska grunder.

Läkaren anklagas för att ha förfalskat en födelseattest där det påstås att hennes adoptivmor är hennes biologiska mor.

Fallen i Spanien kan jämföras med de händelser som ägde rum under perioden 1976-1983 under militärdiktaturen i Argentina. Där har domstolar utfärdat långa fängelsedomar för systematiskt bortrövande av barn. I Argentina var det ofta barn till politiska fångar som försvann.

Demonstration i Madrid mot att spädbarn stals under Francotiden.
Demonstration i Madrid mot att spädbarn stals under Francotiden. Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,domstolar,rättvisa,kidnappning,demonstration,spädbarn,Baby

Handlar om tiotusentals - kanske hundratusentals -bortrövanden

Den tidigare spanska domaren Baltasar Garzon har dokumenterat cirka 30 000 fall där spanska barn blivit bortförda efter födseln under perioden 1939-1975.

Enligt aktivister finns det hundratals liknande fall som aldrig förts till någon domstol i Spanien eftersom det inte har funnits bindande bevis eller för att tiden för åtal har löpt ut.

Enligt vissa vissa uppskattningar kan det röra sig om hundratusentals fall.