Hoppa till huvudinnehåll

“Jag är för politisk för den nigerianska regeringen” - sångaren Femi Kuti blandar gärna fotbollssnack med politik

Den nigerianska sångaren Femi Kuti.
Nigerianska sångaren Femi Kuti som just nu är aktuell med albumet One people one world. Den nigerianska sångaren Femi Kuti. Bild: Yle/Johan Tollgerdt Femi Kuti,musiker

I fotbolls-VM är Nigeria ett av Afrikas deltagande länder. Nigeria måste vinna gruppspelet i fotbolls-VM, säger sångaren Femi Kuti hoppfullt. Hittills har det gått bra och Femi följer Nigerias fotbollsmatcher via teven i hemmet.

- Afrika ska bli stort igen och vi ska starta med Fotbolls-VM, menar den populäre nigerianske sångaren Femi Kuti.

Nigeria är ett av Afrikas deltagande länder i årets fotbolls-VM i Ryssland.

- Nigeria måste vinna gruppspelet i Fotbolls-VM, säger sångaren Femi Kuti hoppfullt.

Hittills har det gått bra och Femi följer Nigerias fotbollsmatcher via teven i hemmet.

- Jag vet att jag ställer höga krav. Men jag tycker att vi borde vinna hela VM om Afrika ska bli stort igen!

Fotboll, politik och korruption

Under invigningen av Fotbolls-VM i Sydafrika 2010 sjöng Femi Kuti låten Beng beng beng som blev en stor hit i Afrika.

När jag frågar varför han inte gjort en VM-låt den här gången, svarar han att han är för politisk för den nigerianska regeringen.

- Politikerna gillar inte att jag avslöjar korruption i mina sånger, menar han.

Sångaren och musikern Femi Kuti, Guilfest 2004.
Här uppträder Femi Kuti vid Guilfest år 2004. Sångaren och musikern Femi Kuti, Guilfest 2004. Bild: Wikimedia commons Femi Kuti,musik

Nu gäller det att visa framfötterna

Femi anser att om Nigeria inte lyckas i fotbolls-VM i Ryssland, måste spelarna i landslaget rannsaka sig själva.

- Ska man bli bättre nästa gång måste man vara ärlig och veta vilka problem man haft i spelet. Annars går det inte att förändra något.

Sångaren som gärna blandar fotbolls-snack med politik, anser att det för alla afrikanska länder nu gäller att visa framfötterna.

Vi ska inte stå i skuggan av Europa eller USA längre, säger han.

Femi Kuti har hållit på med musik i 25 år och är idag en av Afrikas största stjärnor med ett tiotal album i bagaget. Han turnerar regelbundet runt världen, nyligen gästade han Stockholm.

Son till Fela Kuti

Femi Kuti är son till den världsberömde sångaren Fela Kuti som hade sin storhetstid mellan 1960- och 1990-talen. I Europa slog afrikanska artister på allvar igenom på 1980-talet.

Femi går i pappas fotspår och skriver musik som ofta beskrivs som ett vapen mot orättvisor.

- Viktiga broar byggdes mellan våra kontinenter tack vare musiken, säger Femi när vi träffas strax innan hans konsert i Paris.

På den tiden kom de största afrikanska artisterna från Senegal och Mali. Youssou N’Dour och Salif Keita toppade listorna över hela världen, likaså Mory Kanté med låten Yéké, yéké som var stor bland annat i Finland.

På många håll har dock den afrikanska succén runnit ut i sanden med åren. Men det håller på att vända.

Nya trender från Nigeria

I Frankrike pågår just nu en trend med musik från Kongo. Rapartisten Maître Gims får uppemot hundra miljoner klick på Youtube när han släpper en ny sång. Även i Storbritannien är afrikansk musik stor igen, berättar Femi.

Flera brittiska medier skriver att nigerianska rytmer hör till de viktigaste influenserna i Londons musikscen just nu.

I Nigeria talar man idag främst om två olika musikgenrer med nästan samma namn: Afro beat som är en protestmusik och afro beats - med ett ’s' i slutet - som är mer kommersiell.

- Unga nigerianer kastar sig in i musiken i olika genrer som hip-hop och afrikanska rytmer. De unga är så entusiastiska och det är kul, tycker Femi.

Nigeria har 190 miljoner invånare och det anses skapa en viss dynamik i den artistiska världen.

Det är viktigt att bygga broar mellan Afrika och Europa genom musiken, säger sångaren Femi Kuti.
Det är viktigt att bygga broar mellan Afrika och Europa genom musiken, säger sångaren Femi Kuti. Det är viktigt att bygga broar mellan Afrika och Europa genom musiken, säger sångaren Femi Kuti. Bild: Yle/Johan Tollgerdt musiker,Femi Kuti

Afrika egen identitet

När Fela Kuti, Femis pappa, inledde sin karriären fanns inte många svarta i publiken under konserterna i Europa. Han blev beroende av en den vita publikens smak.

- När jag slog igenom på 1990-talet var det fifty-fifty. Vi afrikaner bör nog hädanefter inte anpassa vår musik för vita för att bli respekterade. Vi ska göra musik som först och främst passar oss själva, anser Femi Kuti.

Idag går det att arrangera stora konserter i London eller Paris med nästan enbart svarta i publiken. Det innebär att den svarta publiken kan skapa egna musikaliska trender i världen.

Politisk oro

Nigeria är ett land där terrorismen spridit stor skräck under de senaste åren, till exempel med den radikala islamistgruppen Boko Haram. Enligt många internationella medier har detta gett landet en negativ image.

När jag frågar om nigerianska artister kunde råda bot på det här, svarar Femi att det redan är på gång. Han understryker dock att man inte kan förvänta sig att Afrika ska vara en perfekt kontinent.

- I bagaget har vi flera hundra år av slaveri och kolonialism och närmare 75 år av korrupta regeringar. Men jag tycker ändå att Afrika lyckas hyfsat bra, säger sångaren Femi Kuti.

Den nigerianska sångaren Femi Kuti.
Nigerias 190 miljoner invånare gör att det finns ett bubblande musikliv i landet, säger Femi Kuti. Den nigerianska sångaren Femi Kuti. Bild: Yle/Johan Tollgerdt Femi Kuti,musiker

Läs också