Hoppa till huvudinnehåll

Kryss passar bägge läger: Danmark ska ta poängen som behövs när franska stjärnor vilar

Frankrike har redan grejat avancemang, Danmark behöver en poäng till för att vara säkra. Nyckelfrågan är hur sugna fransmännen egentligen är på att vinna gruppen, och hur stor del av startelvan som vilas.

Danmark–Frankrike, Grupp C

Lusjnikistadion i Moskva, klockan 17.00
Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts och Jessica Lagerblom.

Danmarks läge:

Danskarna är nära avancemang, men kan inte känna sig helt säkra. Om Danmark förlorar mot Frankrike samtidigt som Australien slår ett avsågat Peru hamnar lagen på samma poäng och Danmark lever väldigt farligt.

En dansk poäng i dag räcker garanterat, och Danmark har också gruppsegern i egna händer om laget vinner över Frankrike.

Helt övertygande har Danmark faktiskt inte varit i detta VM, trots att avancemanget känns troligt. Segern mot Peru i öppningsomgången var spelmässigt ologisk, och mot Australien tappade danskarna greppet och fick nöja sin med en poäng. Att få slå ur underläge mot Frankrike kan passa ett kontringsskickligt lag.

Frankrikes läge:

Två uddamålssegrar har säkrat avancemanget och visar att det finns stabilitet och trygghet i det franska laget, även om glansen hittills saknats.

En poäng krävs för att säkra gruppsegern, men med tanke på att Argentina mycket väl kan sluta tvåa i D-gruppen är frågan hur mycket förstaplatsen är värd inför fortsättningen.

En väldigt relevant fråga är hur många byten Frankrike gör med åttondelsfinalplatsen redan klar. Vilar till exempel Hugo Lloris i mål? Spelar Paul Pogba som har en varning på sitt VM-konto? Sparas senaste matchens segerskytt Kylian Mbappe?

Kylian Mbappe gör mål mot Peru.
Kylian Mbappe var den stora matchhjälte mot Peru. Kylian Mbappe gör mål mot Peru. Bild: /All Over Press Kylian Mbappé,2018 FIFA World Cup,fotboll,Frankrikes herrlandslag i fotboll

Thomas Lemar, Steven N’Zonzi och Presnel Kimbembe är exempel på utespelare som kan glida in i startelvan när fransmännen lär vila åtminstone en del av det ordinarie manskapet.

Håll koll på: Forwards som vill visa


Martin Braithwaite, Danmark

Youssuf Poulsen är avstängd efter två gula kort, och Danmark tvingas därför till ändringar i offensiven. Yttern Braithwaite spelar till vardags i Bordeaux i Frankrike och lär starta efter två inhopp tidigare, sugen på att sänka sitt nuvarande hemland.

Antoine Griezmann, Frankrike

Strålande i EM för två år sedan, men i VM har Atlético Madrids forward inte kommit i gång. Tipset är att tränare Deschamps låter honom starta i dag igen för att ge honom en chans att spela sig i form inför knockoutskedet.

Antoine Griezmann skjuter en straff
Antoine Griezmann stod för Frankrikes öppningsmål i turneringen. Antoine Griezmann skjuter en straff Bild: AFP / Lehtikuva fotboll,FIFA:s fotbolls-VM 2018,Antoine Griezmann

Snackisen 1: Frankrike behöver Danmark

Kan Frankrike gå hela vägen i VM? Den viktigaste pusselbiten finns rent historiskt på plats: Laget får spela mot Danmark.

Frankrike och Danmark har mötts fem gånger tidigare i VM- eller EM-slutspel, och tre av gångerna har fransmännen till slut gått hela vägen: EM 1984, VM 1998 och EM 2000. Eller för att uttrycka saken på ett annat sätt, Frankrike har aldrig vunnit en storturnering utan att slå Danmark på vägen.

Snackisen 2: Hur fortsätter straffgruppen?

Frankrike har både gjort och släppt in mål på straff, och Danmark har fått straffar emot sig både mot Peru och Australien. Om Danmark skulle tilldömas en straffspark i dag skulle det vara första gången på 20 år i VM som samtliga fyra lag i en grupp får en straff i samma gruppspel.

Referentens tips:

Kryss passar bägge läger, Frankrike får fortsätta obesegrat och Danmark säkrar avancemang. Ett europeiskt lämpligt 1–1 att vänta.