Hoppa till huvudinnehåll

Ödesmättad vecka för Angela Merkel – måste få igenom europeiska kompromisser i flyktingfrågan

Angela Merkel ser fundersam ut.
Angela Merkel ser fundersam ut. Bild: EPA/CLEMENS BILAN Angela Merkel

För Tysklands förbundskansler Angela Merkel är det här en av de mest avgörande veckorna under hennes politiska karriär. I snabb takt måste hon nu presentera konkreta lösningar i den europeiska flyktingpolitiken, annars hotar en regeringskris och djup splittring bland de tyska kristdemokraterna.

För att tysta motståndarna på hemmaplan var det ett mycket klent resultat som förbundskansler Merkel kunde visa upp efter det extrainsatta flyktingmötet i Bryssel i förrgår.

Ett möte som dessutom endast kom till stånd på grund av det inrikespolitiska läget i Tyskland.

Här står Merkel nämligen under allt hårdare press från kristdemokraternas bayerska systerparti CSU och dess ordförande, inrikesminister Horst Seehofer.

Mot förbundskanslerns vilja, vill han vid de tyska gränserna börja stoppa flyktingar som redan har registrerats i andra EU-länder.

Den här åtgärden planerar Seehofer att gå in för om Merkel inte senast under det kommande EU-toppmötet kan visa upp en, som hon kallar det europeisk lösning i flyktingfrågan.

Italien i nyckelroll

Helt konkret borde det bland annat handla om en överenskommelse med Italien, därifrån största delen av flyktingarna till Tyskland kommer och dit de i så fall skulle skickas tillbaka.

Att Italien skulle gå med på att ta emot ytterligare flyktingar från Tyskland är ändå knappast att vänta.

Under mötet i Bryssel ska Italien i stället ha talat för att helt frångå den så kallade Dublinförordningen, som har gjort det möjligt att skicka tillbaka flyktingar till registreringslandet.

Efter mötet ville Merkel inte kommentera frågan om förhandlingarna med Italien.

Efter tretton år som förbundskansler börjar nämligen de europeiska bundsförvanterna vara rätt så få till antalet

Samtidigt frågar man sig också om Merkel själv kan vara det största hindret på väg mot den europeiska lösning som hon så hårt jagar.

Efter tretton år som förbundskansler börjar nämligen de europeiska bundsförvanterna vara rätt så få till antalet.

Partisamarbete i kras?

Om inrikesminister Seehofer, som det nu ser ut går in för de nya åtgärderna vid de tyska gränserna kan det här leda till att Merkel ser sig tvungen att avskeda honom.

Det här skulle i sin tur sannolikt betyda att CSU drar sig ur regeringen och att Merkel och Tyskland har en regeringskris på halsen.

De som är Merkel trogna, bland andra den tyska EU-kommissionären Günther Oettinger vädjar nu till CSU att ge förbundskanslern mer tid.

I en intervju säger Oettinger att man säkert kommer att se en del framsteg inför EU-toppmötet, men att en stor överenskommelse som man inom CSU förväntar sig knappast kommer att nås.

Ledande kristdemokrater varnar också för följderna om det långvariga samarbetet mellan CDU och CSU nu kommer till vägs ände.

Det skulle nämligen kunna komma att förändra den tyska partikartan radikalt.

Nej till Merkel, ja till Kurz

Från CSU-håll intygar man visserligen att man inte eftersträvar ett slut på samarbetet med CDU, men samtidigt har man inte heller gjort värst mycket för att tona ned konflikten.

Efter Merkels möte med Frankrikes president Emmanuel Macron i förra veckan gick man till nytt angrepp mot förbundskanslern.

Hennes beslut att ställa sig bakom Macrons planer på en gemensam budget för eurozonen fick många bayerska kristdemokrater att se rött.

Den bayerske regeringschefen Markus Söder varnade för att blanda ihop europeisk finans- och asylpolitik och för att med pengar söka stöd i flyktingfrågan.

Under veckoslutet kom dessutom ytterligare besked om hur det för stunden står till mellan de två systerpartierna.

Enligt tidningen Welt am Sonntag kommer CSU att tacka nej till all möjlig hjälp från Merkel i valkampanjen inför det bayerska delstatsvalet i oktober.

I stället väljer man att välkomna en annan förbundskansler, nämligen Sebastian Kurz från Österrike. I flyktingfrågan är Kurz en av Merkels hårdaste kritiker.