Hoppa till huvudinnehåll

Regeringspartiernas gruppmöten bekräftar: Regeringen håller ihop

Finansminister Petteri Orpo anländer till Samlingspartiets riksdagsmöte i Helsingfors.
Finansminister Petteri Orpo på Samlingspartiets riksdagsgruppsmöte. Finansminister Petteri Orpo anländer till Samlingspartiets riksdagsmöte i Helsingfors. Bild: Lehtikuva Petteri Orpo,Samlingspartiet

Statsministern har mätt förtroendet hos regeringspartiernas riksdagsgrupper via deras gruppmöten i dag. Regeringen håller ihop tillsvidare.

Redan tidigare under dagen försäkrade Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo att hans riksdagsgrupp står bakom förslaget, och det gör han också nu efter riksdagsgruppens möte.

Samlingspartiet godkänner de riktlinjer statsministern föreslår för att skjuta fram landskapsreformen.

- Gruppen har godkänt grundriktlinjerna som bas för det fortsatta arbetet, säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo när partiet precis avslutat sitt gruppmöte.

Orpo säger att diskussionen löpte utan stor kritik och att beslutet var enhälligt.

Också Blå framtid har enhälligt godkänt förslaget att skjuta upp reformen, meddelar ordförande Sampo Terho.

Centerns grupp är mest skeptisk till att skjuta fram reformen

Också Centerns riksdagsgrupp har enhälligt godkänt förslaget att skjuta fram reformen, men beskedet från Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen var betydligt mer dämpat än hos Samlingspartiets och Blå framtid.

- Vi hade förstås hoppats att reformen kunde genomföras i snabbare tidtabell, erkände Kaikkonen.

Centern är framför allt orolig för att en försening av reformen innebär att de privata vårdbolagen nu har mer tid att ta ett starkare grepp om vården.

Förtroendemätning genom gruppmöten i stället för omröstning i plenum

Det var på tisdag förmiddag statsminister Juha Sipilä meddelade att regeringstrion kommit överens om tre saker: vård- och landskapsreformen skjuts fram med ett år till 2021, landskapsvalet kan hållas i maj 2019, och de här ändringarna i tidtabellen kommer att kosta omkring 200 miljoner euro.

De här tre sakerna avsåg Sipilä mäta förtroende för genom regeringspartiernas gruppmöten senare samma dag - valet föll alltså på det i stället för att ordna förtroendeomröstning i riksdagen.

I morgon, onsdag, tas också oppositionen med i diskussionen när ärendet behandlas i plenisalen. Plenum behandlar då statsministerns upplysning om att skjuta fram reformen så den träder i kraft först 1.1.2021. Plenum inleds klockan 14.

Artikeln uppdaterad klockan 18:18 med besked om också Centerns gruppmöte.

Läs mera:

Kommentar: Regeringen håller ihop och vårdreformen rullar på lika långsamt och skakigt som förr

Tisdagen inleddes med uppståndelse kring några sommardagar i beredningstidtabellen, och fortsatte med gruppmöten i riksdagen om stödet för reformen och därmed regeringen. Vad händer nu?