Hoppa till huvudinnehåll

Spännande tider för VPS-anfallaren: "Otroligt viktigt för hela nationen och folket hemma i Senegal"

VPS anfallare Ibrahima Gueye i en gul spelskjorta.
VPS-anfallare Ibrahima Gueye lever med sitt landslag. VPS anfallare Ibrahima Gueye i en gul spelskjorta. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Vaasan Palloseura,Ibrahima Guèye

Det har inte varit någon dans på rosor för de afrikanska lagen vid fotbolls-VM i Ryssland, men Senegal har varit ett glädjande undantag. Fyra poäng på två matcher har fått nationen och VPS-anfallaren Ibrahima Gueye att hoppas på en lika rolig fotbollssommar som år 2002, då Senegal nådde kvartsfinal.

När Yle Sporten tar sig en pratstund med den 21-årige lånespelaren har hans VPS nyss förlorat med 0–5 mot HJK i Helsingfors.

När Gueye inser att snacket inte kommer att handla om kvällens match, utan om Senegals fotbolls-VM så här långt skiner han upp.

– Vi har alla chanser att gå vidare från gruppen men den sista matchen blir svår. Colombia är ett bra lag, men vi kan ta poäng och det tror jag vi gör också. Åtminstone en poäng och det skall räcka, säger Gueye till Yle Sporten.

Inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Colombia har Senegal skrapat ihop fyra poäng.

Bättre spelsystem mot Polen

Mästerskapet inleddes med en 2–1-seger över Polen och i den andra omgången spelade laget oavgjort 2–2 mot Japan.

– Den första matchen var helt klart bättre än den andra. Mot Polen tog vi tre poäng, men i andra matchen är jag lite fundersam över tränarens beslut.

– Han ändrade på både vår uppställning och formation från första matchen. Med 4–4–2 i första matchen hade vi mycket chanser och gjorde två mål, men i andra matchen med 4–3–3 blev det inte alls samma sak, minns Gueye.

Senegalsupporters på läktaren vid VM i Ryssland.
VM är stort för folket i Senegal. Senegalsupporters på läktaren vid VM i Ryssland. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press Senegal,Supporter

Den reslige forwarden kom till VPS på lån från FC Sion och har inte varit i Senegal på en god stund men vet hur mycket VM-framgången betyder på hemmaplan.

– Folk där hemma är otroligt glada. Det är härligt att vårt landslag kan spela VM. Det betyder mycket för barnen och de yngre generationerna. Alla ser på matcherna och efter matcherna har det blivit fest där folk åkt runt i bilarna och firat. Jag har blivit oerhört glad av att se alla bilder hemifrån, berättar Gueye.

"Segern mot Frankrike var speciell"

När Senegal senast spelade VM, sommaren 2002, var Ibrahima en liten pojke på fem år men han har naturligtvis blivit invigd i vad som hände i Japan och Sydkorea.

I den truppen fanns spelare som Salif Diao, El Hadji Diouf och Henri Camara och 21 av 23 spelare höll till i den franska ligan.

Henri Camara skjuter mål mot Sverige vid VM 2002.
När Henri Camara sköt Senegal till kvartsfinal var Ibrahima Gueye 5 år gammal. Henri Camara skjuter mål mot Sverige vid VM 2002. Henri Camara

– För några år sedan kollade jag igenom vårt förra VM 2002. Det var speciellt med den första matchen när vi slog Frankrike med 1–0, speciellt med tanke på vårt koloniala förflutna. Det är härligt att kolla på de gamla matcherna och minnas hur det gick.

Att leva på gamla minnen är ändå något som Senegal med Liverpool-stjärnan Sadio Mané i spetsen inte tänker göra.

"Vi har Afrikas näst bästa spelare"

Ibrahima Gueye lyfter förutom Mané fram den hårt arbetande Everton-mittfältaren Idrissa Gueye som sköt in 1–0 i matchen mot Polen via en motståndares ben.

Sommaren 2018 är en möjlighet för det afrikanska landet att skriva ett nytt kapitel i nationens fotbollshistoria.

– Jag litar på laget. Det finns många duktiga spelare i truppen som spelar på hög nivå i Europa. Vi har Afrikas näst bästa spelare i Sadio Mané. Chansen finns men det blir otroligt mycket tuffare efter gruppspelet. Redan nästa match är stenhård, men jag tror på laget, menar Gueye som skall se torsdagens sista gruppspelsmatch hemma i Vasa.

Sadio Mané tränar på VM-arenan.
Mané är Senegals stjärna. Sadio Mané tränar på VM-arenan. Bild: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / AOP Sadio Mané

Till helgen väntar en lång bortaresa till Kemi där ligan fortsätter för Gueyes VPS del, men som supporter lever han spännande tider.

– Det är otroligt viktigt för hela nationen och folket hemma i Senegal. Alla hoppas att vi kan avancera.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport