Hoppa till huvudinnehåll

Vårdreformen skjuts upp – nu har Sipilä ångrat sig om förtroendeomröstning och vill ha landskapsval i maj 2019

Statsminister Juha Sipilä (C) ger på onsdag en upplysning till riksdagen, vilket i praktiken innebär att ingen förtroendeomröstning om regeringen kommer att ordnas. Petteri Orpo (Saml) säger att Samlingspartiets riksdagsgrupp står bakom reformen.

Ännu måndag kväll talade statsministern i Yles A-studio om att regeringen kan lämna meddelande till riksdagen för att mäta regeringens förtroende.

I dag har Juha Sipilä ändrat sig. Han kommer att föra ärendet om vårdreformens uppskjutning till riksdagen i morgon, onsdag. Men den rent tekniska skillnaden är att han gör det som en upplysning till riksdagen, vilket i praktiken betyder att det bara kan bli debatt men inte fattas beslut: ingen förtroendeomröstning ordnas.

Riksdagen behandlar ärendet i plenum på onsdag startar klockan 14.

- Utan tvekan måste riksdagen få veta vad grupperna tycker och vilka förändringar det här innebär, säger Sipilä om den uppskjutna tidtabellen för reformen.

Sipilä konstaterade alltså i dag än en gång att vårdreformen skjuts upp med ett år, det är alldeles klart. Målet nu är att landskapsval ska ordnas i maj 2019. Förseningen ska, enligt Sipilä, kosta 200 miljoner euro.

Regeringspartiernas riksdagsgrupper samlas på tisdag klockan 17. Regeringstrion har träffats redan tisdag morgon för att komma överens.

Orpo: Samlingspartiet står bakom reformen

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo försäkrar att Samlingspartiets riksdagsgrupp står bakom reformen och säger att det har varit klart redan en tid att tidtabellen är utmanande. Det såg man redan efter grundlagsutskottets betänkande, menar Orpo.

- Det kan till och med vara bra att få mera tid för beredningen, det är en så enorm reform, sade Orpo under en pressträff i rikssalen strax efter att Sipilä talat till medierna.

Viktigast nu är att reformen blir bra, upprepade Orpo. Han påpekade också att det inte handlar om att göra stora förändringar i innehållet, utan om att ta mera tid för beredningen.

- Hela pusslet flyttas framåt, både landskapen och valfriheten, och när man har ett år till att förbereda sig kommer fler landskap också att vara färdiga att ta i bruk valfriheten.

Att statsministern ännu i går lutade mot förtroendeomröstning och har ändrat sig i dag vill Orpo inte kommentera utan säger att statsministern väl sökte formen för hur ärendet ska behandlas, och söker godkännande för läget i regeringens riksdagsgrupper i dag.

- Samlingspartiet har förbundit sig till den här reformen. Vi vet att vi har ett par som har ställt sig skeptiska men arbetet är ännu på hälft och hur det går i sista hand ser man först när allt är klart.

Social- och hälsovårdsutskottet jobbar långt in i september

Tidigare på tisdag morgon klarnade det att social- och hälsovårdsutskottet har så mycket jobb kvar ännu i september att det är sannolikt att hela reformpaketet skjuts upp till 2021.

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott beslutade att man fortsätter behandla social- och hälsovårdsreformen hela nästa vecka och ytterligare under två dagar under sommarpausen, 20.8 och 3.9. Klart är ändå att utskottet kommer att fortsätta sitt arbete en lång bit in på hösten.

- Vi har ett stort jobb framför oss ännu i september, sade utskottets viceordförande Hannakaisa Heikkinen när utskottet höll paus.

- Realiteterna är att vi har en så stor reform, och så få arbetsdagar reserverade, att vi kommer att behöva tid också i september innan vårt betänkande är klart att överlämnas till grundlagsutskottet, säger Heikkinen.

Det här betyder enligt Heikkinen i praktiken att hela reformen verkar skjutas upp med ett år.

Det samma sade statsminister Juha Sipilä då han medverkade i A-studio på måndag kväll: om utskottet inte är klara så att social- och hälsovårdsreformen är i hamn i juli skjuts den upp med ett år, till 2021.

Rinne: "Bra att också Centern insett det"

I riksdagen kommenterar Antti Rinne (SDP) att han är glad att statsministern och Centern också insett att reformen behöver skjutas upp.

- Det har varit självklart för mig efter grundlagsutskottets betänkande. Redan då stod det helt klart att det inte är möjligt att få ett betänkande från social- och hälsovårdsutskottet under sommaren.

Om inte ett mirakel sker kommer reformen att flyttas framåt med ett år― Riksdagsgruppens ordförande Antti Kaikkonen

Varför har man upprätthållit illusionen av att det går att göra?

- Det är maktpolitik. För statsministern var det mycket viktigt att ha landskapsval innan man går till riksdagsval. Men för alla andra har det varit helt klart att det inte är möjligt att göra på det sättet, säger Rinne.

Att reformen skjuts upp ser han som en bra sak.

- Nu har vi möjlighet att använda tiden för att korrigera såna saker som inte är bra.

"Vi är fullständigt funktionsdugliga"

Då utskottet med ordförande Krista Kiuru (SDP) i spetsen inte behandlat frågan färdigt förra veckan och medlemmar och ministrar grälade i offentligheten anklagades utskottet för att vara funktionsodugligt.

Nu slår medlemmarna ifrån sig och säger att man bara vill ha arbetsro. Vänsterförbundets riksdagsledamot och utskottsmedlem Aino-Kaisa Pekonen skriver på Twitter att utskottet är högst funktionsdugligt och har bra "fiilis".

Pekonen skriver att man fortsätter höra sakkunniga fram till den 6 juli.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson uttryckte glädje på Twitter och uppmanade alla till att ge arbetsro till utskottet.

Från reformens moderparti Centern kommer det dock kritik mot beslutet. Riksdagsgruppens ordförande Antti Kaikkonen twittrar att farten inte är tillräckligt snabb.

- Om inte ett mirakel sker kommer reformen att flyttas framåt med ett år, skriver Kaikkonen.

Läs mera:

Kommentar: Regeringen håller ihop och vårdreformen rullar på lika långsamt och skakigt som förr

Tisdagen inleddes med uppståndelse kring några sommardagar i beredningstidtabellen, och fortsatte med gruppmöten i riksdagen om stödet för reformen och därmed regeringen. Vad händer nu?