Hoppa till huvudinnehåll

Åbo vill erbjuda personer med rullator gratis kollektivtrafik

Buss i Åbo
Åbo stad vill erbjuda fler gratis bussturer. Buss i Åbo Bild: Yle/Lotta Sundström kollektivtrafik i åbo

Nämnden för kollekivtrafik i Åbo ska i dag, onsdag, besluta i fall staden ska erbjuda gratis skjutsar med Fölis bussar för alla som rör sig med rullator.

Enligt förslaget är det frågan om samtliga linjer från och med den 24 september klockan 9-13 på vardagar under ett års tid. Efter året kommer man att göra en utvärdering om det ska bli en fortsättning på försöket.

Enligt kollektivtrafikdirektör vid Åbo stad, Sirpa Korte, gör man den här satsningen nu för att de med rullator har så svårt att betala för sin resa som det är nu.

- Det ger också människor bättre möjlighet att delta i händelser i samhället, säger Korte.

Man har redan länge tänkt göra något åt situationen för personer med rullator. Men det har inte gått att hitta en teknisk lösning på betalningssystemet som lönar sig.

En hand håller i en rollator.
Personer med rullator har svårt att ta sig fram till busschauffören En hand håller i en rollator. Bild: Mostphotos Rollator,senior,åldringar,äldre,äldreomsorg

- Att sätta in betalningsmaskiner i mitten av bussarna har vi diskuterat, men det är en stor investering, runt 400 000 euro, säger Korte.

Ett annat problem med att ha betalmaskiner i mitten av bussen är att verkligheten i andra städer visar att 5-10 procent låter bli att betala vid mitten.

- Tio procent i förlorade intäkter skulle innebära en förlust på 2,5 miljoner euro.

Nu vill man alltså testa med att erbjuda personer med rullator gratis skjuts med bussarna i Åbo.

Gratis kollektivtrafik kommer inte till Åbo

Tallinn gjorde stora rubriker när man införde helt gratis kollektivtrafik för invånarna 2013, men enligt Sirpa Korte skulle den modellen fungera dåligt i Åbo av flera orsaker.

- Dels har man mycket mindre mängd passagerare, det var också redan så att många hade rätt till gratis kollektivtrafik, som nu istället finansieras med skattemedel.

Enligt Sirpa Korte får Föli in 27 miljoner euro på biljettintäkter som går åt för att utveckla och upprätthålla en god kvalitét för kunderna.

"Understöder förslaget till hundra procent"

Björn Taxell är ordförande för förbundet för svenska seniorer i Åboland och han har själv hjälpt en person som hade svårt att röra sig genom att föra kortet fram till kortläsaren.

- Men det är klart att det bygger på att man kan lita på sina medmänniskor, säger Taxell.

Inom förbundet har man diskuterat kortläsarnas placering och att det borde finnas kortläsare även mitt i bussen för dem som har svårt att röra sig.

Försökets uppskattade kostnad i förlorade intäkter är 30 000 euro, men Taxell menar att man borde ställa summan i relation till vad alternativen kostar.

Björn Taxell
Björn Taxell undrar om inte också andra med rörelsenedsättning borde beaktas i försöket. Björn Taxell Bild: Amanda Vikman/Yle person,Björn Taxell

- Att installera kortläsare i mitten av bussen blir också dyrt.

Taxell tycker också att man kunde se på andra länder där kollektivtrafiken är helt gratis för användaren.

- Mätarna, avläsarna, kort ska tryckas och chauffören som måste stanna för stämpling. Den som sitter på tekniken har ju någon sorts monopol att kunna bestämma när tekniken ska bytas och det kostar.

Dessutom tycker han att tiden för när det är gratis att åka kunde börja klockan 8, eftersom äldre personer ofta är bundna till läkartider som ofta är under morgonen.