Hoppa till huvudinnehåll

Både hopp och frustration i de östnyländska kommunerna då vårdreformen skjuts upp

Närbild på händer. En läkare drar på sig handskar.
Närbild på händer. En läkare drar på sig handskar. Bild: Derrick Frilund / Yle läkare,hälsocentraler,hälsostationer,socialsektorn,social- och hälsovårdsområden,social- och hälsovårdstjänster,Social- och hälsovårdsreformen (Sote),självbetjäning,hälsovård,blodprovstagning,sjukhushygien,medical glove

Vård- och landskapsreformen skjuts upp med ett år. I Sibbo är kommundirektören glad över situationen, medan Lovisa inte berörs i så stor grad av förseningen.

Enligt riksdagsledamot Mikaela Nylander (SFP) från Borgå är det bra med extra tid.

– All tilläggstid är välkommen i och med att det handlar om så stora reformer. Framför allt i Nyland. Ett landskap med 1,6 miljoner människor skulle inte ha kunnat bli ett fungerande landskap med den tidtabellen, säger Mikaela Nylander, riksdagsledamot och stadsfullmäktigeordförande i Borgå.

Enligt Nylander är det beklagligt att valfriheten gör att större vårdbolag köper upp de mindre.

I början av veckan blev det till exempel klart att Mehiläinen köper upp borgå Läkarcentral.

– Också i vår region kommer mindre privata läkarcentraler att säljas till större aktörer. Runtom i Finland har det redan skett, eftersom kraven som ställs i framtiden är så stora att de mindre tyvärr inte kommer att klara sig.

Ursprungligen var det tänkt att valfriheten gör att man kan stöda mindre lokala företag, säger Nylander.

– Men det betyder det tyvärr inte.

Mikaela Nylander
Ordförande för Borgå stadsfullmäktige Mikaela Nylander Mikaela Nylander Bild: Yle/Fredrika Sundén Mikaela Nylander,Svenska folkpartiet i Finland,Kommunalvalet 2017

Ujula vill inte sitta på två pallar länge till

Det är svårt att säga om det är bra eller dåligt för Borgå att reformen skjuts upp, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

– Å ena sidan är det bra med ett år till för planering, så att reformen blir så bra som möjligt om den blir av. Å andra sidan går det inte att sitta på två pallar hur länge som helst, säger Ujula.

Han syftar på att Borgå måste satsa på att utveckla sina egna social-och hälsovårdstjänster. Det eftersom utmaningarna är stora och ingen vet hur reformen ser ut efter nästa riksdagsval.

Porträtt på man framför stenhusvägg.
Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula. Porträtt på man framför stenhusvägg. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,Jukka-Pekka Ujula

Ujula efterlyser tydligare diskussion om städernas roll.

– Att reformen skjuts upp med ett år betyder att följande regering i betydligt större grad än den nuvarande regeringen måste ta ställning till vilken städernas roll är, säger Ujula.

Lovisa får backa några steg i organisationsreformen

I Lovisa säger stadsdirektör Jan D. Oker-Blom att man inte står inför de största förändningarna eller hoten i och med reformen, bland annat i och med att Lovisa inte har eget sjukhus.

– Allt rullar på ganska bra, säger Oker-Blom.

Vi har helt medvetet inte lagt väldigt mycket energi på den här reformen― Mikael Grannas, kommunordförande i Sibbo

Däremot råkar det sig att Lovisa nyligen genomförde en organisationsreform, i vilken man utgick från att vårdreformen blir av.

– Därför beaktade vi inte specifikt social- och hälsovårdssidan. Nu måste vi se över den på nytt och se till att den är väl integrerad i vår organisation, då vi kommer att sköta de tjänsterna i minst två år till.

Jan D. Oker-Blom på sitt kontor
Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom. Jan D. Oker-Blom på sitt kontor Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle Jan D Oker-Blom,Lovisa,stadsdirektörer

Enligt Oker-Blom borde man från statligt håll på allvar fundera hur mycket resurser det tar av kommunerna att anpassa sig till komplicerade reformer vars tidtabeller ständigt ändras.

– Det tar på krafterna. På månadsbasis eller oftare kommer det nya direktiv om hur vi får göra eller inte, med tanke på den kommande reformen.

I Sibbo tänds hoppet om en bättre reform

I Sibbo konstaterar kommundirektören Mikael Grannas i likhet med de andra att osäkerheten fortsätter, men han är glad över tilläggstiden.

– Det ger hopp om att frågor om valdistrikt och närservicelösningar skulle kunna beaktas bättre.

Det här hoppet är enligt Grannas är gemensamt för de östnyländska kranskommunerna.

– I slutfasen har reformen beretts med sådan brådska att man glömt invånarna helt och hållet. Det är för invånarna den görs, eller borde göras. Inte för andra amtibitioner.

Sibbos kommundirektör Mikael Grannas
Sibbos kommundirektör Mikael Grannas. Sibbos kommundirektör Mikael Grannas Bild: Yle/Carmela Walder Mikael Grannas,Sibbo,kommundirektör

I Sibbo har energi inte gått till spillo med att förbereda något som skjuts upp.

– Vi har helt medvetet inte lagt väldigt mycket energi på den här reformen. Jag anser för egen del att det är meningslöst att sätta väldigt mycket krut på att spekulera om något som antagligen ändå inte blir av.

Grannas säger också att det inför sommaren är bra med en lugnande signal för personalen.

– Reformen har skapat mycket oro. Nu är situationen igen lugnare. Vi har nytt riksdagsval på kommande och korten är ganska öppna för stunden.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland