Hoppa till huvudinnehåll

Besked om tidpunkt och plats för Putin-Trump-toppmöte kommer på torsdag

Donald Trump och Vladimir Putin
Donald Trump och Vladimir Putin Donald Trump och Vladimir Putin Bild: . EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML Vladimir Putin,Donald Trump

En talesman för Rysslands president Vladimir Putin säger att USA:s president Donald Trump och Putin kommer att träffas i ett tredje land och att platsen för mötet tillkännages på torsdag.

Beskedet om mötesplatsen och tidpunkten kommer att ges samtidigt i Washington och i USA, sade president Donald Trumps säkerhetspolitiska rådgivare John Bolton i dag efter att ha träffat Rysslands president Vladimir Putin i Moskva.

John Bolton
Donald Trumps säkerhetspolitiska rådgivare John Bolton John Bolton Bild: AFP / Lehtikuva John Bolton,USA

- Ett möte mellan Putin och Trump blir en succé i sig självt - oavsett resultatet, sade Bolton vid en presskonferens.

Enligt Bolton har en hel rad med samtalsämnen ackumulerats vilket antagligen är en orsak till att Trump så starkt har gått in för ett möte.

- Och som ni kan se så har president Putin gått med på det.

Under toppmötet kan Putin få en chans att försöka övertyga USA om att det är dags att häva de sanktioner som Rysslands belagts med.

Sanktionerna är en följd av Rysslands annektering av Krim och den ryska inblandningen i separatisternas agerande i östra Ukraina.

Ytterligare ett diskussionstema på toppmötet väntas bli påståendena om att Ryssland skulle ha blandat sig i presidentvalet i USA 2016.

Hålls toppmötet i Helsingfors?

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån Reuters att president Trump i kväll skulle ha sagt till reportrar i Vita huset att mötet möjligen äger rum i Helsingfors efter Natos toppmöte som hålls i Bryssel den 11-12 juli.

Också en högt uppsatt tjänsteman vid Vita huset nämnde i ett tidigare skede att det är sannolikt att Helsingfors kommer att stå värd för mötet mellan Trump och Putin.

Också Wien har nämnts som en plats för mötet.

I dag sade en talesman för president Putin att Trump och Putin kommer att mötas "på en för bägge parter behaglig plats" i ett tredje land, och att platsen för mötet tillkännages i morgon.

Enligt Kremls talesman kommer förberedelserna inför mötet att ta flera veckor.

- Mötet - som kommer att få en enorm betydelse - kommer att bli den här sommarens stora internationella evenemang, sade talesmannen Juri Usjakov.

Vladimir Putin och John Bolton träffades i Kreml, Moskva
Vladimir Putin och John Bolton träffades i Kreml i dag Vladimir Putin och John Bolton träffades i Kreml, Moskva Bild: AFP / Lehtikuva Vladimir Putin,John Bolton

President Putin konstaterade att relationerna mellan Ryssland och USA inte är i sitt bästa skick, men han sade sig tro att relationerna kan normaliseras.

Bolton sade för sin del att han ser fram emot fortsatta diskussioner som syftar till att förbättra relationerna.

USA:s och Rysslands representanter möttes i Kreml.
USA:s och Rysslands representanter möttes i Kreml. USA:s och Rysslands representanter möttes i Kreml. Bild: AFP / Lehtikuva Vladimir Putin,John Bolton,kreml,Moskva,Ryssland

Källa: Reuters, Tass, AFP, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes