Hoppa till huvudinnehåll

De här utländska förarna är sämst på att betala parkeringsböter - Helsingfors stad går miste om miljoner

Parkeringsanmärkningar under vindrutetorkarna på en bil.
Omkring 80 procent av alla parkeringsböter som skrivs ut till utländska bilar betalas aldrig. Parkeringsanmärkningar under vindrutetorkarna på en bil. Bild: YLE/Maja Ottelin böter,felparkeringsavgifter,Felparkering,böteslapp

Under de senaste fem åren har Helsingfors gått miste om runt 4,5 miljoner euro i form av obetalda parkeringsböter. 90 procent av de lettiska förarna som fick böter betalade inte, medan ryssar betalade hälften av gångerna.

Siffrorna baserar sig på Helsingfors stads uppgifter om böter som skrivits ut till utlandsregistrerade bilar mellan 2012 och 2017.

Majoriteten av alla parkeringsböter som skrivs ut till utlänningar hamnar under vindrutetorkarna på bilar registrerade i Estland.

Av närmare 69 000 parkeringsböter till utlänningar var 75 procent till bilar som registrerats i Estland.

Därefter följer Ryssland med 7,5 procent och Sverige med omkring 5 procent.

Omkring 80 procent av alla parkeringsböter som skrivs ut till utländska bilar betalas aldrig.

Orsaken är att parkeringsövervakaren inte har tillgång till vem som äger eller kör ett utlandsregistrerat fordon. Det betyder att det inte är möjligt att följa upp att betalningen faktiskt blir gjord.

Ryssar bäst på att betala parkeringböter

Det finns också avsevärda skillnader mellan olika turisters benägenhet att betala sina parkeringsböter.

82 procent av alla estniska bilister lät bli att betala sina parkeringsböter. För Lettland låg siffran på 92 procent och Slovakien hela 96 procent.

Inte heller våra svenska grannar var särskilt måna om att betala. 79 procent av svenskarna betalade inte.

Däremot är betalades 50 procent av alla böter som skrivits ut till bilar registrerade i Ryssland, vilket tillsammans med Ungern på 55 procent är den högsta andelen betalningar.

Det bör ändå påpekas att endast 11 fordon registrerade i Ungern fått parkeringsböter i Helsingfors under de senaste 5 åren.