Hoppa till huvudinnehåll

Internationell undersökning visar att Finlands vårdsystem är bäst i världen: "Hög kvalitet, effektivitet och rättvisa"

Närbild på en mans arm i en sjukhussäng.
Närbild på en mans arm i en sjukhussäng. Bild: Mostphotos / Mrdoomits sjukhus,sjukvård,sjukdomar,hälsa

Finlands offentligt finansierade sjukvårdssystem är ett av de bästa i världen, både då det kommer till kvaliteten och resultaten inom vården, visar en stor internationell undersökning. Vården här är också billigast i förhållande till kvaliteten.

Samtidigt som Finlands vårdsystem debatteras flitigt i riksdagen och har seglat upp som den största politiska frågan under den här regeringsperioden, får vården här utmärkt i internationell jämförelse.

Finlands offentliga sjukvårdssystem är nämligen ett av de bästa i världen, visar en stor internationell undersökning, som publicerats i vetenskapstidskriften The Lancet.

Den återkommande undersökningen, som går under namnet Global Burden of Disease, är en omfattande jämförelse över sjukdomsförekomsten, dödligheten, riskfaktorerna och hälsoproblemen i 200 länder världen över. Den görs av ett nätverk av hundratals forskare från hela världen.

möcs
möcs Bild: Nathalie Lindvall vård

Finland toppar listan

Finland toppar listan tillsammans med Island, Norge, Nederländerna, Luxemburg, Schweiz och Australien. Statistiskt sett är vården i de här länderna nästan helt lika bra.

Av de här länderna har ändå Finland förbättrat sitt resultat mest under de senaste åren.

De senaste åren har man också börjat jämföra hur vården i de här länderna finansieras, hur bra den är och hur tillgänglig den är för alla.

De länderna som toppar listan när det gäller kvaliteten på vården och jämlikheten inom vården, är Schweiz, Island och Finland.

Finland har också den billigaste vården

I undersökningen jämförs också hur mycket och hur bra vård man får för pengarna. Också här klarar Finland sig ypperligt.

Vi har nu i Finland uppnått det bästa och effektivaste sjukvårdssystemet som mänskligheten någonsin har skådat― Aki Lindén, vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt

Kostnaderna för vårdsystemet är avsevärt lägre i Finland än i de övriga granskade länderna.

Dyraste är vården i USA, där det privatfinansierade vårdsystemet årligen kostar 8 000 dollar per person, jämfört med 3 300 dollar per person i Finland.

"Finland har mänsklighetens bästa vårdsystem"

Enligt Aki Lindén, vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, visar det här klart och tydligt att sjuk- och hälsovård som styrs av marknadsmekanismer inte uppnår samma nivå som offentligt styrd vård.

- Vi har nu i Finland uppnått det bästa och effektivaste sjukvårdssystemet som mänskligheten någonsin har skådat. Inget annat land når upp till en så här hög kvalitet, effektivitet och rättvisa inom vården för samma pengar, konstaterar Aki Lindén i ett utlåtande.

olika läkarföremål på ett bord
olika läkarföremål på ett bord Bild: Juha Kivioja / Yle läkare,hälso- och sjukvård,social- och hälsovårdsreformen (sote),hälsocentraler,sjukhus

Vården bra också i framtiden om den fortsätter som nu

Den största utmaningen i Finland är att bli bättre på att förebygga sjukdomar som till exempel hjärtsjukdomar, mentalsjukdomar och alkoholism, slår undersökningen fast.

Enligt en prognos fram till år 2040 som undersökningen kommer med, kommer Finlands sjukvård att klara sig bättre än i andra länder också i framtiden, om den fortsätter att skötas som nu och om några större trendförändringar inte sker.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes