Hoppa till huvudinnehåll

Ny domare till USA:s högsta domstol: "Viktigaste politiska utnämningen på flera år"

President Trump i talarstol utanför Vita huset med domarna  Kennedy och Gorsuch
President Donald Trump utanför Vita huset vid utnämningen av Neil Gorsuch. Anthony Kennedy till höger. President Trump i talarstol utanför Vita huset med domarna Kennedy och Gorsuch Bild: AFP / Lehtikuva USA,juridik (rättslära),domare,Anthony Kennedy,Högsta domstolen

Högsta domstolen i USA får en ny domare. Den 82-åriga Anthony Kennedy avgår med pension. Nu går spekulationerna vilda om vem Trump vill utnämna i stället för Kennedy.

Anthony Kennedy har tjänstgjort i Högsta domstolen i 30 år. Han utnämndes av president Ronald Reagan och räknas alltså till den konservativa sidan.

Han har ändå röstat för många viktiga frågor kring abort och HBTQ-rättigheter, till exempel ifråga om äktenskap - och där har han haft den avgörande rösten.

Viktigaste politiska frågan

President Donald Trump kan nu försöka påverka domarna genom att hitta en ersättare som mer följer hans egen inställning i de politiska frågorna. Därför anses utnämningen som den viktigaste politiska frågan just nu.

Det handlar om den viktigaste utnämningen på flera decennier, anser kommentatorer i amerikansk tv.

Högsta domstolen är den högsta rättsliga instansen i USA.

Politiska jurister - utnämnda på livstid

Högsta domstolen kan ogiltigförklara beslut från presidenten och kongressen av laglighetsskäl. Domstolen tar också upp besvär över beslut och tvister från delstaterna.

Senast i går gav domstolen sitt godkännande till presidentens inreseförbud för invånare i huvudsakligen muslimska länder.

Trots att domstolen inte formellt är ett politiskt organ har de nio domarnas politiska åsikt och bakgrund en stor betydelse. De utnämns på livstid.

Porträtt av Anthony Kennedy
Domare Anthony Kennedy i porträttbild Porträtt av Anthony Kennedy Bild: AFP / Lehtikuva Anthony Kennedy,Högsta domstolen,USA,brott (juridik)

Republikanerna har makten

Trump har redan hunnit utnämna en domare i Högsta domstolen. Det var Neil Gorsuch, den yngsta domaren, som gav domstolen en konservativ majoritet.

Han fyllde en post som hade stått tom i ett helt år efter att den föregående domaren hade avlidit.

Utnämningen borde ha skett redan under president Obamas tid som president, men hans kandidat togs inte ens till prövning. Republikanerna bromsade utnämningen ända tills Donald Trump hade tillträtt.

Donald Trump sammanställde en politisk lista på kandidater lämpliga för olika uppdrag. På den listan finns också domartjänsterna på alla nivåer.

Han meddelade i dag att han kommer att söka efterträdaren till högsta domstolen från den kandidatlistan.

Demokraterna vill vänta på majoritet

Nu väntas demokraterna försöka skjuta upp utnämningen till efter november i förhoppningen om en majoritet i senaten.

Senator Chuck Schumer antydde också det från talarstolen i senaten genast efter att pensionsbeskedet hade kommit.

- Amerikanerna ska inte godkänna en kandidat som utnämns på basis av specialintressen som vill ta tillbaka flera års framsteg i USA, sade Schumer.

Läs också