Hoppa till huvudinnehåll

Ny vändning i migrantsituationen på Medelhavet – räddningsfartyget får ta i land på Malta

Sjöräddningsfartyget Lifeline räddade flyktingar den 21 juni 2018.
Sjöräddningsfartyget Lifeline räddade flyktingar den 21 juni 2018. Sjöräddningsfartyget Lifeline räddade flyktingar den 21 juni 2018. Bild: AFP / Lehtikuva sjöräddningsfartyg,fartyg,flyktingar,migranter,asylsökande,Asyl,Lifeline räddningsfartyg

Räddningsfartyget Lifeline med över 230 migranter ombord, som väntade i sex dagar på Medelhavet, har nu fått tillstånd att anlöpa en hamn på Malta.

Lifeline väntas angöra en hamn i kväll, meddelade Maltas premiärminister Jospeh Muscat på en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

Fartyget verkade ha råkat i limbo då en del EU-länder sinsemellan grälar om vem som sedan ska ta hand om migranterna.

På tisdagen fick fartyget Lifeline ändå tillstånd att komma in på maltesiskt vatten då väderförhållandena försämrades. Tillståndet för migranterna uppges vara mycket dåligt och många lider av sjösjuka.

- Jag tror att fartyget kommer att nå våra stränder i kväll, sade Muscat på en presskonferens och tillade att Malta, Italien, Frankrike, Irland, Luxemburg, Portugal, Belgien och Nederländerna har lovat ta emot migranterna.

Muscat sade inget om fördelning av migranterna mellan länderna.

Italien och Malta beskyllt Lifelines kapten för att ha nonchalerat order om att utlämna de räddade migranterna till kustbevakningen i Libyen.

Malta är en av Europas sydligaste utposter.
Malta är en av Europas sydligaste utposter. Bild: Google karta över malta

Tidigare den här månaden blev räddningsfartyget Aquarius tvunget att på samma sätt vänta på att något land skulle ta emot de över 600 personerna ombord. Spanien öppnade då hamnen i Valencia och tog emot migranterna.

Den libyska kustbevakningen har för sin del meddelat att den i söndags räddade ungefär tusen människor. Antalet personer som försöker fly över Medelhavet ökar under sommarmånaderna då väderförhållandena är gynnsammare.

Muscat intygade att migranterna ombord på Lifeline kommer att få vård på Malta.

- Asylsökande kommer att få skydd medan man omedelbart kommer att inleda förberedelserna för att sända tillbaka dem som saknar asylskäl i enlighet med europeiska och internationella regler, sade Muscat.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes