Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagen debatterar den uppskjutna vårdreformen - oppositionen ropar i protest om regeringens kohandel

Antti Rinne håller sitt anförande medan Juha Sipilä och Petteri Orpo viskar.
"Utan Centerns och Samlingspartiets kohandel skulle Finland redan ha en vårdreform", sade Antti Rinne (SDP) i sitt anförande i plenum. I bakgrunden Juha Sipilä (C) och Petteri Orpo (Saml). Antti Rinne håller sitt anförande medan Juha Sipilä och Petteri Orpo viskar. Bild: Lehtikuva Antti Rinne,Juha Sipilä,Petteri Orpo

Oppositionen ropar i protest i plenisalen, upprörda över beskyllningarna om att ha bromsat upp reformarbetet. Statsminister Juha Sipilä (C) sade att behandlingen av regeringens lagförslag om reformen gått långsammare än tänkt.

Det var efter att social- och hälsovårdsutskottet meddelade att man behöver extra tid för sin behandling av reformen som statsminister Juha Sipilä (C) till slut meddelade att vård- och landskapsreformen skjuts upp med ett år, till 2021.

Det här gav statsministern upplysning om till riksdagen i plenum i dag. Sipilä inledde med att upprepa Centerns budskap om varför reformen är så viktig. Sedan gick han främst in på hur behandlingen av reformen har tagit alldeles för mycket tid - trots att regeringen har levererat sina lagförslag i tid.

- Nu står vi inför det att en historiskt stor och innovativ reform kräver mera tid av riksdagens arbete än det var tänkt, sade Sipilä.

Vad är er linje? Ska bromsandet fortsätta? Det leder i värsta fall till en okontrollerad privatisering av social- och hälsovården― Antti Kaikkonen (C)

Sipilä insinuerade alltså att behandlingen i utskotten har tagit längre än den skulle behöva, och sedan tog Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen efter honom till ännu starkare ord:

- Om det finns en vilja hittar vi nog lösningarna, sade Kaikkonen och riktade en fråga direkt till Socialdemokraterna:

- Vad är er linje? Ska bromsandet fortsätta? Det leder i värsta fall till en okontrollerad privatisering av social- och hälsovården, sade Kaikkonen.

Simon Elo (Blå) var inne på alldeles samma linje med sin kritik och undrade när riksdagen ska ta tag i att föra reformen vidare:

- De röda pratar, de blå gör, konstaterade han till muntert medhåll från mitten av salen.

Proteströster från oppositionen

Beskyllningarna om att bromsa upp reformarbetet väckte förstås gott om proteströster i plenisalen, särskilt från Vänsterförbundet och Socialdemokraterna.

Antti Rinne (SDP), väl medveten om att han leder det parti som enligt partimätningarna har bra chans att bli störst i nästa riksdagsval, lyfte fram att man var nära en reformlösning redan under förra valperioden men att nuvarande regering valde att slopa den för att i stället fokusera på de 18 landskapen och valfriheten.

- En sak vill jag göra klar: utan Centerns och Samlingspartiets kohandel skulle Finland redan ha en vårdreform, sade Rinne.

Man behöver inte gissa varför regeringen inte vågade mäta sitt förtroende i riksdagen. Det är kalla fakta att det inte finns mycket kvar av handlingskraften i Sipiläs regering― Antti Rinne (SDP)

- Och utan kohandeln skulle inte reformens tidtabell och reformens sakinnehåll ha blandats ihop så här. Folk är förvirrade och de har all orsak till det. De vill inte ha en sådan här vårdreform.

Rinne avslutade sitt gruppanförande med den stora besvikelsen över att det inte blev någon förtroendeomröstning.

- Man behöver inte gissa varför regeringen inte vågade mäta sitt förtroende i riksdagen. Det är kalla fakta att det inte finns mycket kvar av handlingskraften i Sipiläs regering.

"Landskap till dig, valfrihet till mig"

De grönas ordförande Touko Aalto gick lika hårt ut, efter att i början av veckan meddelat att De gröna kommer att göra allt de kan för att ändra på marknadsmodellen och framför allt valfriheten om de sitter med i nästa regering.

- Regeringens reformförslag är problematiskt av andra orsaker än tidtabellen. Ännu en gång har man förstört en reform för att man i stället för att koncentrera sig på social- och hälsovårdsservicen börjar koppla in andra ideologiska mål, sade Aalto.

Också Aalto tog till kohandelskortet när han talade om allt regeringen övergett från förra valperioden:

- I stället för att genomföra en förnuftig reform som tryggar finländarnas service började regeringen såsa. Det föddes en kohandel mellan Centern och Samlingspartiet: landskap till mig, valfrihet till dig. Och det är på grund av den här kabinettintrigen vi fortfarande pratar om det här.

"Regeringen borde ha hört fler experter"

Både Aino-Kaisa Pekonen som höll Vänsterförbundets gruppanförande och Anna-Maja Henriksson som höll SFP:s koncentrerade sig på hur dåligt förberedd reformen varit. Pekonen inledde med att kritisera att regeringen gick in för att förbereda vårdreformen själv i stället för som samarbete i riksdagen, parlamentariskt.

- Nu består regeringens majoritet av kanske två ledamöter, påminde Pekonen.

Pekonen och Henriksson lyfte också fram att reformen förberetts i fel ordning och att regeringen inte prioriterat att höra experter: man borde ha hört fler experter redan när förslaget gjordes. Det är därför det behövs så mycket tid för behandlingen av förslaget nu:

- Det behövs mycket ändringar för att göra regeringens förslag grundlagsenligt, sade Henriksson.

Först till sist ska man ta ställning till när valet hålls. Alltså, om regeringens reformförslag överhuvudtaget godkänns― Anna-Maja Henriksson (SFP)

- Först till sist ska man ta ställning till när valet hålls. Alltså, om regeringens reformförslag överhuvudtaget godkänns, sade Henriksson.

Och inte heller Pekonen kunde i sitt anförande hålla sig från ordet kohandel och påminde om hur regeringens arbete inleddes:

- Den marknadsmodell som föddes under den ödesdigra kohandelsnattens mörka timmar är oduglig.

Riksdagen håller sommarpaus

Efter gruppanförandena bad en stor del av ledamöterna i salen om ordet och debatten fortsatte eldfängd.

Debatten i plenisalen i dag var också en sista kraftansträngning om vårdreformen inför riksdagens sommarpaus. På fredag tar riksdagen paus från plenum fram till tisdagen den 4 september.

Läs mera:

Kommentar: Regeringen håller ihop och vårdreformen rullar på lika långsamt och skakigt som förr

Tisdagen inleddes med uppståndelse kring några sommardagar i beredningstidtabellen, och fortsatte med gruppmöten i riksdagen om stödet för reformen och därmed regeringen. Vad händer nu?

Läs också