Hoppa till huvudinnehåll

Skall Tyskland äntligen leva upp till förhandsförväntningarna?

Tyskland har inte övertygat i inledningen på fotbolls-VM, men att i ett decimerat och desperat läge resa sig till seger mot Sverige kan vara exakt det som de regerande världsmästarna behövde: En väckarklocka som ger eko i en rejäl urladdning mot ett klasser svagare Sydkorea i den sista gruppspelsomgången.

Sydkorea – Tyskland, grupp 7
Kazan Arena, Kazan, kl 17.00, matchen sänds på Yle Arenan med svenskspråkigt referat av Antti Koivukangas (Sverige – Mexiko som spelas samtidigt sänds också på Yle TV2).

Läget i gruppen:

Mexiko har sex poäng, Tyskland och Sverige tre och Sydkorea noll. Och alla kan fortfarande ta sig till åttondelsfinal.

Mexiko med det klart bästa utgångsläget går avslappnat in i Sverige-matchen väl medveten om att de kan bli akterseglade av både svenskarna och Tyskland.

Hoppa över Twitterpostning

Sverige går för seger, vilket också är fallet för dagens antagonister i Kazan, Tyskland och Sydkorea. För Sydkorea krävs dessutom en rejäl dos mexikansk hjälp för avancemang.

Via denna länk kan du fram till avspark roa dig med att testa olika resultat och vilka följder de kan tänkas få, men till exempel redan en seger med 1–0 för Sydkorea flankerat av en 2–0-seger för Mexiko skickar gruppens bägge europeiska lag på sommarsemester.

Sydkoreas förutsättningar: Endast seger gäller

Att ligga sist i gruppen efter två förluster och ändå ha chans på avancemang hör inte till vanligheterna, men det är utgångsläget för en nation som sakta men säkert börjar komma till insikten om att det där som hände sommaren 2002 sen kanske ändå var en engångsföreteelse.

Sydkorea tvingas klara sig utan kapten Sung-Yeung Ki, men så länge Heung-Min Son finns på planen finns det alltid en möjlighet.

Sydkoreas Son Heung-Min kämpar om bollen i VM-matchen mot Mexiko.
En Heung-Min Son i storform är vad som krävs i matchen mot Tyskland. Sydkoreas Son Heung-Min kämpar om bollen i VM-matchen mot Mexiko. Bild: Lehtikuva FIFA:s fotbolls-VM 2018,fotboll,Sydkoreas herrlandslag i fotboll,Son Heung-Min

Sydkorea måste vinna och Sverige måste förlora och efter det inleds räknandet, men som exemplet ovan illustrerade är det inte värre än att Sverige har två mål bättre målskillnad är koreanerna.

Ett litet berg att bestiga för Sydkorea, alltså.

Inte Mount Everest, men liksom Zugspitze och Kebnekaise. På samma gång.

Tysklands förutsättningar: Nu kanske?

Trögflytande och hopplöst mot Mexiko.

Högdramatiskt och nära ögat mot Sverige.

Får vi kanske efter 180 minuter äntligen se en glimt av ett Tyskland som förtjänar att spela VM som regerande mästare? Hittills har väldigt få saker (Toni Kroos frispark undantaget) varit mästerliga, men som en trögstartad dieselmotor med utsläppsvärden under kontroll kanske det äntligen lossnar för ”Die Mannschaft”.

Toni Kroos var den största matchhjälten mot Sverige.
Toni Kroos är en av få tyska spelare som levererat under VM. Toni Kroos var den största matchhjälten mot Sverige. Bild: Lehtikuva FIFA:s fotbolls-VM 2018,fotboll,Toni Kroos,Tysklands herrlandslag i fotboll

Rotationen i truppen har redan varit rejäl och även denna gång ställer skador och avstängningar till det, men Joachim Löw har en trupp där ersättarna på varje position är av högsta kvalitet.

Tyskland är klasser bättre än Sydkorea och det skall helt enkelt räcka till seger.

Vad som sannolikt kommer att hända …

… Sydkorea i tårar.

Nio raka VM är en bedrift i sig, men det blir inte fler matcher denna turnering än tre. Med största sannolikhet gör Sydkorea inte heller sitt 20:e VM-mål genom tiderna.

Sydkoreas historiska VM-målsnitt på 0,57 mål lovar inte en allt för svettig dag på jobbet för Manuel Neuer.

Vad som sannolikt inte kommer att hända …

… tysk härdsmälta. Keine Kernschmelze.

De stora är stora av en orsak, detta eftersom det brukar göra det som Billy Ocean sjöng om på 1980-talet (nej, inte den med bilen).

Nu är det sluttjafsat, det sanna Tyskland visar upp sig i 90 minuter i Kazan och ger en stormvarning åt deras blivande åttondelsfinalmotståndare (som klarnar på kvällen).

Individerna:

Son.

Heung-Min Son.

Skall det ske är det Tottenham-strikern som skall leverera.

Hans sena pärla mot Mexico är det som sydkoreanerna gärna minns (och bortser från den andefattiga insatsen i 1-2 förlusten).

Ge oss Leon Goretzka!

Den tyske speldirigenten och mittfältsmotorn skulle gärna få nöta lite VM-gräs också med tanke på att han var en av de bäst spelarna för exakt ett år sedan när Tyskland vann Confederations Cup.

Tysklands Leon Goretzka på väg att värma upp inför VM-matchen mot Mexiko.
I Confederations Cup imponerade Schalkemittfältaren. Tysklands Leon Goretzka på väg att värma upp inför VM-matchen mot Mexiko. Bild: imago/Matthias Koch/ All Over Press FIFA:s fotbolls-VM 2018,fotboll,Leon Goretzka,Tysklands herrlandslag i fotboll

OS-silver sommaren 2016, guld vid för-VM sommaren 2017 men inte ännu en enda minut speltid vid VM 2018.

Märkligt, kan tänkas.

Referentens tips:

Det kan bli Studio Julmahuvi-siffror, men då är frågan precis som för flera år sedan i den finska TV-klassikern vem som gör målen?

Tyskland behöver få sina anfallsspjäser med i turneringen, så mitt tips får bli.

"Gomez, Werner zwei, Brandt" och som socker på botten en ytterback i Andreas Brehmes anda, Joshua Kimmich.

5–0 Tyskland.

Läs också