Hoppa till huvudinnehåll

Titta upp i natt! Saturnus syns ovanligt tydligt bredvid månen

Saturnus-planeetta
Planeten Saturnus är en av de största. Saturnus-planeetta Bild: NASA Saturnus (planeter)

Planeten Saturnus syns ovanligt tydligt inkommande natt, och kan skådas som en klart lysande prick bredvid månen. Orsaken är att Saturnus befinner sig i en vinkel som gör att den reflekterar solens ljus ända till jorden, vilket är sällsynt.

Den som vill få syn på planeten Saturnus ska blicka mot skyarna inkommande natt.

Saturnus reflekterar solens ljus och befinner sig nu i en vinkel som gör att vi ser planeten ovanligt tydligt från jorden.

Sonden Cassini åker genom Enceladus ånga år 2015.
Sonden Cassini åker genom Enceladus ånga år 2015. Bild: Nasa Saturnus (planeter),Enceladus topografi,Enceladus,rymden,saturnus måne

En klart lysande prick bredvid månen

Reflektionerna från Saturnus var visserligen starkast nu under natten mellan tisdag och onsdag. Men enligt den astronomiska föreningen Ursa låg Saturnus så lågt över horisonten att det var svårt att få syn på planeten. Sannolikt dolde den sig bakom skogen nästan överallt.

Men inkommande natt lönar det sig att vända blicken mot skyn och spana efter den kännspaka gasjätten. Då ska Saturnus gå att skåda i närheten av månen, som en klart lysande punkt högt uppe i skyn, vilket är sällsynt.

voyager 2:sen ottama kuva saturnuksesta
voyager 2:sen ottama kuva saturnuksesta Saturnus (planeter),gasjätte,Voyagerprogrammet,planet

Också andra planeter kan skådas från jorden

Saturnus är den sjätte planeten från solen och den näst största i solsystemet. Dess massa är nittiofem gånger större än jordens.

Saturnus är känd sedan förhistorisk tid, men Galileo Galilei var den första att observera den genom ett teleskop år 1610.

Av de andra klara och tydliga planeterna syns Venus bäst på himlen i slutet av året, medan Jupiter syns tydligast i början av maj. Mars syns under hela året, men bäst i slutet av juli, uppger Ursa.

Läs också