Hoppa till huvudinnehåll

Torghandlarna i Åbo hoppas på en oas – men befarar att charmen grävs bort

Arkeologiska utgrävningar på Salutorget i Åbo
Här syns en del av de pågående arkeologiska utgrävningarna på Salutorget i Åbo. Arkeologiska utgrävningar på Salutorget i Åbo Bild: Yle/Peter Karlberg Salutorget (Åbo),arkeologiska utgrävningar

Torghandeln på Salutorget i Åbo ska i sommar fortsätta utan avbrott trots de arkeologiska utgrävningarna. Handlarna tycker att det ständiga flyttandet slår hårt mot deras försäljning.

Då utgrävningarna på Salutorget i Åbo kontinuerligt utvidgas har torghandlarna fått vänja sig vid att ofta tvingas byta plats.

Senast i höst ska torgförsäljningen nå sin slutdestination, som är området intill Universitetsgatan.

Kauppatorin Kalapojat har sålt fisk på Salutorget i flera decennier, men de har aldrig varit med om en sådan här flyttcirkus.

– Vi vet ungefär med 12-24 timmars varsel om vad som händer, så visst är det här en utmaning både för oss och kunderna. Allt det här är slitsamt och oljudet från grävarbetena påverkar också vår försäljning, säger fiskhandlaren Stefan Rehn.

Stefan Rehn, Kauppatorin Kalapojat
Stefan Rehn, Kauppatorin Kalapojat. Stefan Rehn, Kauppatorin Kalapojat Bild: Yle/Peter Karlberg Salutorget (Åbo),stefan rehn

Flera av torghandlarna som Yle Åboland har talat med tycker att den här torgturbulensen, som också innebär nya trafikarrangemang och planer på ett nytt parkeringshus, leder till en minskad kommers.

– Stora mängder av vår försäljning har fallit bort på grund av det här. Någon gång i framtiden kanske vi har en oas här i centrum, men Salutorget kan också sluta som ett folktomt område, säger Stefan Rehn.

Någon gång i framtiden kanske vi har en oas här i centrum, men Salutorget kan också sluta som ett folktomt område― Fiskhandlaren Stefan Rehn

Janne Laine, Åbo stads projektledare för nya Salutorget, menar i sin tur att slutresultatet kommer att vara Finlands bästa plats för torghandel.

Stadens vision är att skapa en mellaneuropeisk stämning i torghandeln, där handlarna finns på en mindre yta och betydligt närmare varandra.

Byggnadsarbete vid Salutorget i Åbo.
Området intill Universitetsgatan blir den nya platsen för torgförsäljningen. Byggnadsarbete vid Salutorget i Åbo. Bild: Yle/Peter Karlberg Salutorget (Åbo)

Många av torghandlarna tycker att stadens information om alla tillfälliga flyttar kommer med alldeles för kort varsel.

Enligt Janne Laine finns det dock en väldigt logisk förklaring till den korta framförhållningen.

– Det är väldigt svårt att på förhand veta vad som hittas under de arkeologiska utgrävningarna. Därför är det också väldigt svårt för oss att planera och informera torghandlarna långt innan flyttarna blir aktuella.