Hoppa till huvudinnehåll

USA: Representanthuset röstade ner lagförslag om immigration och murbygge, mot Trumps vilja

USA:s flagga målas upp och ned på en bit av muren mellan USA och Mexiko
USA:s flagga målas upp och ned i Tijuana på en bit av muren mellan USA och Mexiko USA:s flagga målas upp och ned på en bit av muren mellan USA och Mexiko mur,USA,Mexiko,Gränsmur mellan USA och Mexico

Det amerikanska representanthuset säger nej till ett kompromissförslag om immigration och gränsskydd. Rösterna föll 301 mot 121.

Samtliga demokrater röstade emot, och cirka hälften av de republikaner som deltog i omröstningen.

Resultatet i representanthuset kommer trots en stark vädjan från presidenten. Donald Trump ville ha igenom lagförslaget som hade gått igenom många förändringar.

I en tweet på onsdagsmorgonen tog presidenten till de stora bokstäverna.

Dagens tweet från presidenten går i en helt annan riktning än hans uttalande förra veckan om att kongressen "slösar sin tid" på immigration. Han ansåg då att man bör vänta till efter valet i november, då man får "fler republikaner som röstar på rätt sätt".

Demokraterna: "Det här har Trump ställt till med själv"

Lagförslaget har fått stark kritik från demokraterna, som anser att många av problemen är skapta av presidenten själv.

Några demokrater som talade emot förslaget kritiserade begreppet ”kompromiss” eftersom många demokratiska krav inte hade tagits med.

Däremot skulle presidenten ha fått en budget på 25 miljarder dollar för ökat gränsskydd och murbygge.

Sju miljarder skulle ha reserverats för fortsatt internering av barn och mödrar vid gränsen, enligt demokratrepresentanten Adrian Espaillat. Han jämförde det med interneringen av japaner under andra världskriget.

Han kritiserade också förslaget att avsluta det så kallade ”greencard-systemet”. Familjeåterföringarna skulle ha försvårats.

Försvar för kompromissen

Bob Goodlatte försvarade sitt kompromissförslag med att det skulle ha gjort slut på laglösheten vid gränsen mot Mexiko.

Man skulle också ha fått en hållbar lösning på problemet med de papperslösa så kallade DACA-barnen, eftersom det skulle ha gett "en stig mot amerikanskt medborgarskap".

Det är ett rött skynke för andra republikanerna som är rädda för en större amnesti för de papperslösa. De räknas i över en miljon mänskor, som har kommit till landet som barn, med föräldrar som immigrerade olagligt.

Samtidigt skulle man ha infört ett meritbaserat visumsystem i stället för lotterierna kring greencard-visumen, enligt republikanen Bob Goodlatte.

Kongressen går på sommarledighet nästa vecka, och då firar USA också sin självständighet.