Hoppa till huvudinnehåll

1500 svenska kryssningspassagerare anlände till Vasa

M/S Birka Stockholm i hamnen i Vasa.
M/S Birka Stockholm i hamnen i Vasa. Bild: Yle/Markus Bergfors kryssningsfartyg,Birka Cruises,vasa hamn

På onsdagsmorgonen anlände M/S Birka Stockholm till Vasklot i Vasa. Visit Vaasas vd, Max Jansson, säger att det betyder mycket för regionen att ett så här stort kryssningsfartyg kommer på besök.

Det är första gången M/S Birka Stockholm kommer till Vasa. Kryssningen heter "Två länder ett världsarv" och tar tre dygn.

Max Jansson ger två orsaker till kryssningsfartyget valde Vasa som besöksort.

- För det första är det samarbetet med Höga Kusten i Spotlight projektet där vi jobbat mycket tillsammans och tagit fram gemensamma paket. Och så har vi också lobbat en hel del. Ibland måste man ringa kapten och fråga "Hur mår du?" och säga "Hej, vi har Vasa".

- En eloge också till Kvarkenrådet som varit väldigt aktiva i det här projektet.

M/S Birka Stockholms passagerare kliver i land i Vasa hamn.
M/S Birka Stockholms passagerare kliver i land i Vasa hamn. M/S Birka Stockholms passagerare kliver i land i Vasa hamn. Bild: Yle/Hans-Mikael Holmgren Birka Cruises,kryssningsfartyg,kryssningspassagerare

Världsarvet lockar

De 1500 kryssningspassagerarna ska under utflykter få bekanta sig med Vasa centrum och den kringliggande miljön. Bland annat utflykter till Kvarkens skärgård, skärgårdsbyarna och Gamla Vasa står på programmet.

Vad är passagerarna mest intresserade av att se?

- Vi erbjöd en massa paket och helt klart är det världsarvet, kultur, Gamla Vasa och överlag historian, lugnet och skärgården.

- Sedan är det också väldigt mycket med mat och lokala produkter, så de har att göra.

Max Jansson från Visit Vaasa.
Max Jansson Max Jansson från Visit Vaasa. Bild: Yle/Markus Bergfors Vasa,visit vaasa

"Det lämnar ganska mycket pengar kvar i regionen"

M/S Birka Stockholm är det största fartyget som kommer hit i sommar och Jansson säger att det betyder mycket för regionen.

- Det betyder jättemycket. Det lämnar ganska mycket pengar kvar i regionen.

Närpes skolmusikkår välkomnade Birka Cruises passagerare i hamnen i Vasa.
Närpes skolmusikkår välkomnade Birka Cruises passagerare i hamnen i Vasa. Närpes skolmusikkår välkomnade Birka Cruises passagerare i hamnen i Vasa. Bild: Yle/Hans-Mikael Holmgren Birka Cruises,kryssningsfartyg,vasa hamn

Kommer vi få se fler kryssningsfartyg i sommar?

- Bland de stora så är det den här som kommer i sommar. Förhoppningsvis sköter vi oss så väl att det kommer fler nästa år. Vi har haft några mindre fartyg under åren, men vi skulle vilja börja få hit fler i den här storleksklassen.

M/S Birka Stockholm avgår 18.30 på onsdagen.