Hoppa till huvudinnehåll

BMX-bana och utegym till Dalsbruks idrottsplats planeras – fler idéer efterlyses

Dalsbruks idrottsplan med gräsmatta och löpbana.
Man hoppas att en uppfräschning av Dalsbruks idrottsplan livar upp idrottsverksamheten. Dalsbruks idrottsplan med gräsmatta och löpbana. Bild: Amanda Vikman/YLE idrottsplaner,Dalsbruks idrottsplan

Strax före man kommer ner till Dalsbruk centrum, mittemot skolan, ligger Dalsbruks idrottsplan ganska skyddat med en hög bergsvägg intill.

Mellan berget och idrottsplanen växer träd och vildblommor. Där tycker fritidschefen vid Kimtoöns kommun, Bosse Ahlgren, att ytorna kunde användas bättre.

– En tanke är att man kunde bygga upp en backe mot bergsväggen så att vi kan anlägga en BMX-bana för cyklar där, säger han.

En orsak till projektet är att man önskar få folk tillbaka till idrottsplanen, både för det sociala och för motionen.

– Spånbanan används ganska flitigt av bruksborna, men efter att fabriken gick i konkurs blev idrottsplanen mindre använd och just nu ser den inte så tilltalande ut för ögat heller, säger han.

I skissen som ligger utbredd på bordet finns det många planerade förändringar. Några av dem är utegym, tennisplan, minibasket, badminton, och så har man tänkt att all trafik flyttar upp till grusplanen.

cyklist åker ner för kokonbacken i borgå
BMX-bana kanske till Dalsbruk cyklist åker ner för kokonbacken i borgå Bild: Yle/Stefan Härus bikepark

– I och med att parkeringen flyttar tänker vi en trappa ner därifrån som samtidigt kunde användas till trappträning, vilket har blivit ganska populärt.

Men den största nyheten på bordet är enligt Ahlgren BMX-banan som skulle börja intill berget och löpa sicksack ner till nivå med idrottsplanen.

– Här tror jag ungdomarna skulle vara en hel del och på vintern tänker vi oss att man kunde göra ett skidland för de små med hopp och sådant, säger han.

Det största frågetecknet, som också är inritat som en blank ruta på skissen, är grusplanen där snön lagras på vintern. Bosse Ahlgren efterlyser idéer på vad man kunde ha där.

Bosse Ahlgren och Tobias Björklund sitter vid en fontän i somrigt väder
Bosse Ahlgren och Tobias Björklund Bosse Ahlgren och Tobias Björklund sitter vid en fontän i somrigt väder Bild: Amanda Vikman/YLE personer,tobias björklund

– Antingen måste det tåla vikten av all snö eller så ska det gå att flytta på grejerna till vintern, säger han.

Budgeten för planen fastslås i höst och därefter kan man ta itu med projektet. Enligt Ahlberg görs det förmodligen i etapper.

Ny dataplattform för invånarna

Tobias Björklund jobbar som kommunikatör i kommunen och han har startat upp en tråd på plattformen otakantaa.fi. Där kan vem som helst se ritningarna och med låg tröskel komma med egna förslag.

– Det här är ett sätt för oss att ge invånarna en möjlighet att påverka planer och beslut, säger han.

Hittills har det kommit in sex förslag där man bland annat nämner klättervägg och en äventyrsbana, men man hoppas att det kommer in ännu fler tankar och idéer.

– Vi har inte begränsat förslagen på något sätt och man kan komma med idéer åtminstone under hela juli månad, säger Björklund.