Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Manliga fotbollssupportrar, lär er hantera besvikelse!

Michaela Rosenback
Michaela Rosenback Bild: YleMic Michaela Rosenback

När England åkte ut ur fotbolls-VM under de senaste turneringarna ökade antalet våldsbrott mot kvinnor i regionen Lancashire med över en tredjedel.

Också polisen bekräftar att de förbereder sig för det ökade våldet mot kvinnor i Storbritannien i samband med voluminösa sportevenemang som VM.

Kan vi redan här pausa ett ögonblick och försöka ta in det ofattbara i det du just läste?

När det brittiska laget förlorar är det flera män som tacklar besvikelsen genom att knyta näven och slå den rakt i närmaste kvinna. Ofta den de delar säng med om natten, ofta den de påstår sig älska.

Nu är det fotbollsyra igen och för en knapp vecka sedan förlorade Sverige mot Tyskland i den 94:e spelminuten. Mittfältaren Jimmy Durmaz var den som föranledde frisparken som i sin tur ledde till tyskarnas segermål.

Bara minuter efter avslutad match fylldes Durmaz instagramkonto av hatiska kommentarer och mordhot. Främst av män.

”Fy fan för dig din jävla arabjävel. /…/ Du är så in i helvetes dålig din äckliga jävla gorilla.”
- Hugo

”Hoppas du blir utskickad från Sverige jävla inavel.”
- Anders

”Hoppas du inte lever imorgon.”
- Albin

”Du är så jävla kass din fitta!!! Raka av det där jävla äckliga IS-skägget.”
- Jeppe

Rasistiskt hat och misshandel av kvinnor är två olika saker, men i den här kontexten är båda symptom på samma fenomen: män som inte klarar av att hantera sin besvikelse på ett vettigt sätt och istället handlar i affekt. Män som, förblindade av sin egen vrede, misshandlar andra med både nävar och ord.

Man får vara arg. Man får vara besviken. Men man får inte vara så primitiv att man låter ilskan uttrycka sig på det här viset.

Många av kommentarerna under Durmaz post på Instagram togs bort när diskussionen fick medial uppmärksamhet.

Kanske blev de som skrivit dyngan rädda för eventuella konsekvenser. Kanske hade de hunnit tänka efter en gång extra och ångrade sig.

Oavsett står det klart att vi har ett stort samhällsproblem i form av män som inte förmår tygla sin besvikelse på normalt vis (till exempel genom att gråta, springa eller prata med någon).

Och det skrämmer mig att det finns så pass många av dem.

De avskyvärda kommentarerna på Durmaz konto kan räknas i hundratal. Antagligen är kvinnorna som går runt med långärmat och solglasögon för att deras man såg på fotboll dagen innan också obehagligt många.

Ilska och besvikelse går om. Ofta betydligt fortare än vad fysiska och själsliga blåmärken läker. Den vetskapen kastar en skugga över hela fotbollsfesten.

Nyligen publicerat - X3M