Hoppa till huvudinnehåll

Mycket på spel när Senegal och Colombia möts – skall Afrikas saga vara all vid fotbolls-VM?

Senegal behöver bara undvika förlust i sin sista gruppspelsmatch, men det utgångsläget är ingalunda enkelt för Afrikas sista hopp vid fotbolls-VM i Ryssland 2018. Att ställas mot ett hungrigt Colombia med ett anfall i högform gör inte uppgiften lättare.

Senegal – Colombia, grupp H

Cosmos Arena, Samara kl 17.00, matchen sänds i Yle TV2 med svenskspråkigt referat av Antti Koivukangas samt expertkommentator Jonatan Johansson (Japan – Polen som spelas samtidigt sänds direkt på Yle Arenan).

Japan toppar gruppen på fyra poäng före Senegal medan Colombia skuggar på tre poäng samtidigt som Polen ligger utslaget och desillusionerat på noll poäng i botten.

Via den här länken kan du sysselsätta dig med att mata in olika scenarion för hur lagen landar med diverse resultat.

Senegals förutsättningar: Undvik förlust!

En poäng och saken är klar, tre poäng och saken är klarare.

Så länge den sista afrikanska nationen kvar i turneringen undviker förlust fortsätter VM med en åttondelsfinal där allting är möjligt.

Där som Egypten, Marocko, Nigeria och Tunisien redan blivit utslagna ur turneringen har Senegal genom en seger över Polen i premiären och ett kryss mot Japan i den andra omgången lagt grunden för ett avancemang.

Hoppa över Twitterpostning

Senegals enda tidigare VM-äventyr följde samma ritningar – sommaren 2002 hade man samlat fyra poäng efter två matcher och gled vidare tack vare ett avslutande kryss mot ett sydamerikanskt motstånd i den tredje omgången.

Colombias förutsättningar: Behöver ett resultat

Oavgjort kan räcka för Colombia så länge Japan blir utan poäng i sin match mot Polen i Volgograd.

Redan avsågade Polen spelar blott och enbart för äran, men Sydkoreas exempel från onsdagen visar att inget lag vill lämna VM som en förlorare.

Förlusten mot Japan i premiären var en decimerad missräkning och ifall Colombia spelmässigt når upp till de höjder man gjorde i 3–0 segern mot Polen i Kazan kan Senegal vara illa ute.

Hoppa över Twitterpostning

Colombias utgångsläge gör matchen mot Senegal till en fascinerande historia.

Gruppvinnaren och den blivande tvåan får sen vänta ut kvällens sena matcher för att få klarhet i huruvida man åker ur turneringen mot England eller Belgien i följande skede.

Vad som sannolikt kommer att hända…

… James har ett finger med i spelet.

Bayern Münchens från Spanien inlånade colombianske stjärnspelare är nästan alltid involverad när det händer.

James Rodriguez firar ett mål.
James nyckeln i den colombianska offensiven. James Rodriguez firar ett mål. Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press James Rodríguez,Colombias herrlandslag i fotboll

Har via sina sex fullträffar och fyra smörpassningar varit involverad i tio av Colombias 14 senaste VM-mål.

Vad som sannolikt inte kommer att hända…

… Senegal förlänger sin magiska svit.

Afrikas sista utpost i Ryssland har aldrig förlorat en VM-match under 90 minuter. Det enda nederlaget hittills kom i en kvartsfinal 2002, när den vansinniga ”Golden Goal” regeln fortfarande var i kraft.

Individerna

Alla ögon på Sadio Mané.

Visst, han har varit bra i turneringen, men vill Senegal verkligen flyga vid VM måste Mané också höja sig ytterligare.

Mané har mera jobb att göra i den fotbollsmässiga omgivning som det senegalesiska landslaget utgör och en hel nation hoppas att 26-åringen nu skall kliva fram på allvar.

Håll också ett öga på David Ospina.

Sämst av förstamålvakterna i den sydamerikanska kontinenten vid detta VM (jämn kamp med Willy Caballero) och en säkerhetsrisk direkt han lämnar kalkstrecket.

Målvakten David Ospina boxar undan en boll.
Är Ospina ett osäkerhetsmoment. Målvakten David Ospina boxar undan en boll. David Ospina,Colombias herrlandslag i fotboll

Bra på reaktionsräddningar och det grova jobbet på mållinjen men darrig direkt han skall ut och äga sitt straffområde.

Colombias svagaste länk i ett annars stabilt lagbygge.

Referentens tips:

Att vara piskade att vinna är ett enklare utgångsläge att sälja i ett omklädningsrum än ett mantra om att gå ut och undvika förlust.

Kan Colombia kanalisera rätt element av den energi som bar laget förbi Polen är det inget snack om vem som är det bättre laget på plan.

Colombia vinner med 2–0.

Läs också