Hoppa till huvudinnehåll

Träffar minister och kontaktar byggföretag - Sjundeå utreder vem som bär ansvaret för dålig inneluft

En röd tegelbyggnad i Sjundeå som är den finska skolan Aleksis Kiven koulu.
Aleksis Kiven koulu i Sjundeå. En röd tegelbyggnad i Sjundeå som är den finska skolan Aleksis Kiven koulu. Bild: Marica Hildén / Yle aleksis kiven koulu i sjundeå

Sjundeås tekniska direktör kämpar med att ta reda på vem som har ansvaret för den dåliga inneluften i kommunens byggnader. Motparterna verkar inte vara så intresserade av diskussioner.

Tandkliniken samt de svenska och finska skolorna har problem med inneluften i Sjundeå.

Eleverna i den finska skolan Aleksis Kiven koulu kan inte vistas i sin byggnad, så de går i skola i baracker.

Eleverna i Päivärinteen koulu har det senaste året gått i skola i Sjundeå svenska skola. I höst ska de också gå i skola i baracker.

"Det tar länge innan de svarar på frågor"

Tekniska direktören Markus Moisio försöker få till stånd en diskussion med byggfirmorna som byggt de nya delarna i Aleksis Kiven koulu och Sjundeå svenska skola.

Sjundeås tekniska chef Markus Moisio.
Sjundeås tekniska direktör Markus Moisio. Sjundeås tekniska chef Markus Moisio. Bild: Marica Hildén / Yle Sjundeå,Västnyland,markus moisio

Rakennus- ja louhintaliike Toivo Ajalin Ky byggde ut den svenska skolan.

- Det tycks inte finnas en vilja att diskutera. Det tar länge innan de svarar på frågor. För det mesta säger byggfirman att garantitiden har gått ut, säger Moisio.

Hoppas på ansvar

Lehto Group byggde ut den finska skolan AKK. Garantitiden har gått ut, men Markus Moisio hoppas ändå på en diskussion med byggfirman.

- Jag hoppas att de vill ta sitt ansvar. Jag har ännu inte hunnit prata med dem.

En korridor i Sjundeå svenska skola.
Eleverna i Sjundeå svenska skola och Päivärinteen koulu har samsats om samma korridorer i den svenska skolan. En korridor i Sjundeå svenska skola. Bild: Yle/Minna Almark skolan (fenomen),korridorer,elever,Sjundeå,Västnyland,sjundeå svenska skola

Hur är det med byggövervakarnas ansvar?

- Övervakarna är oftast konsulter, det är sist och slutligen byggfirmorna som bär ansvaret.

Sjundeå uppvaktade minister

Det verkar som om det är svårt för Sjundeå att få ekonomisk kompensation för problemen med inneluften.

- Det blir för dyrt, sade ministern när vi besökte riksdagen häromdagen. Problemen med de offentliga byggnaderna är så stort att staten inte kan delta med pengar.

Bild av baracker för skolelever i Aleksis KIven koulu i Sjundeå.
Eleverna i Aleksis Kiven koulu går nu i skola i baracker. Bild av baracker för skolelever i Aleksis KIven koulu i Sjundeå. Bild: Yle/ Veronica Montén Sjundeå,moduler,Västnyland,aleksis kiven koulu moduler

Sjundeå kommun uppvaktade bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) i tisdags (26.6). Sjundeåborna berättade att kommunen ska investera 20 miljoner euro i ett skolkomplex.

De ville veta om det finns en möjlighet till statligt stöd. Tiilikainen lovade endast att föra budet vidare till Finansministeriet.

Byggda med vissa fel

Moisio tycker att staten borde ta ansvar för de byggnader som är uppförda på 1960- och 1970-talen eftersom de är byggda enligt de förordningar som gällde då.

- Man har konstaterat att de här sätten att bygga inte fungerar i Finland. Dessutom har man gjort vissa fel, man har till exempel inte varit så noggrann med fuktspärrarna.

I Sjundeå är det bland annat svenska skolan, Päivärinteen koulu, tandkliniken och hälsocentralen som är byggda de här åren.

Den nya delen i Sjundeås svenska skola är byggd 2013. Aleksis Kiven koulu är byggd på 1980-talet och den nya delen är byggd 2004.

Artikeln korrigerades torsdagen den 28 juni 2018 efter kl 9.30:

Tidigare stod det i artikeln att också flera daghem i Sjundeå har problem med inneluften. Uppgiften kom från kommunens webbplats där det informeras om sommarens ventilationsarbeten vid två daghem. Men enligt Markus Moisio har inga daghem problem med inomhusluften.

Samtidigt korrigerades uppgiften om Aleksis Kiven koulus ålder. Skolan är byggd på 1980-talet, inte 1970-talet som det stod tidigare. På 1970-talet tog kommunen beslut som ledde till att Sjundeå senare fick en finskspråkig skola i centrum.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland