Hoppa till huvudinnehåll

Världens ögon vänds mot Helsingfors när Trump och Putin möts - staten står för kostnaderna

Presidentilinna ja Tuomikirkko
Helsingfors. Presidentilinna ja Tuomikirkko Bild: Henrietta Hassinen / Yle Helsingfors,Huvudstadsregionen (Helsingforsregionen),Presidentens slott,Helsingfors domkyrka,Salutorget (Helsingfors),Högsta domstolen,turism,turister,stadsplanering

Helsingfors får all den uppmärksamhet man bara kunnat drömma om i och med toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin.

Helsingfors jobbar hårt med att marknadsföra sig och i det syftet kan man likställa toppmötet med att vinna högsta vinsten på lotto. Finland har också haft svårigheter att göra sig känt i USA och många amerikaner känner inte till vilket slags land Finland är.

Laura Aalto som är vd för Helsinki Marketing säger att toppmötet kommer att locka hundratals, om inte tusentals journalister till Helsingfors.

– Via journalisterna skulle vi kunna visa upp att saker här fungerar.

Polisen tar hand om säkerheten

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori, som kommenterade det eventuella mötet i onsdags innan bekräftelsen, är inne på samma linje: toppmöten av den här kalibern väcker massiv uppmärksamhet världen över.

– Mötet vore en hyllning till Helsingfors förmåga att organisera och arrangera sådana här stora möten. Det skulle också vara ett bevis på att Helsingfors är en säker plats.

När beskedet att presidenterna kommer till Helsingfors blev klart twittrade Vapaavuori om hur trygg och och pålitlig staden är för alla sorters möten.

Hoppa över Twitterpostning

Ansvaret för säkerheten under toppmötet faller på Helsingforspolisen. Överkommissarie Seppo Kujala säger att polisen tar hand om säkerheten vid själva mötesplatsen och övernattningsställena. Dessutom sköter polisen också om trafikarrangemangen.

Hur väl förberedda är Helsingforspolisen på att ta hand om säkerhetsarrangemangen med så här kort varsel?

– Vi utgår från att vi tar hand om mötet. Vi är i beredskap.

Polisen uppger i ett pressmeddelande att de har börjat planera säkerhetsarrangemangen inför mötet.

– Helsingforspolisen har mycket erfarenhet av att arrangera betydande statsbesök. Tidtabellen och sommarlovet medför vissa utmaningar men resursplaneringen har inletts, säger Heikki Kopperoinen som är biträdande polischef vid Helsingforspolisen.

Enligt Kopperoinen kommer säkerhetspådraget att vara stort, men det är normalt för möten av den här kalibern. Helsingforspolisen kommer att ta hjälp av andra myndigheter och försvarsmakten.

Den som kommer att betala för hela besöket och alla säkerhetsarrangemang är den finska staten. Det är oklart om Helsingfors eventuellt kommer att stå för några kostnader.

Hotellen räcker till

Hur är det med övernattningsmöjligheter för alla tusentals journalister och medarbetare som ska följa med händelserna i Helsingfors?

Ari Peltoniemi som är huvudekonom vid Turism- och restaurangförbundet Mara tror att hotellkapaciteten i huvudstadsregionen räcker till.

– I juli i fjol var hotellens användningsgrad i Helsingfors 75 procent, i Esbo 52 procent och i Vanda 72 procent.

Bara i Helsingfors var en fjärdedel av alla hotellrummen lediga i juli ifjol. Det är ungefär 2000 rum.

– I hela huvudstadsregionen borde det finnas cirka 3000 lediga rum i juli. Kapaciteten borde räcka till. Men jag kan inte säga om det kommer att finnas lediga rum i centrum av Helsingfors och av vilken standard de är, eller om de motsvarar gästernas behov, säger Peltoniemi.

Det som statistiken däremot inte visar är att hotellen i huvudstadsregionen kan vara mer bokade under vissa veckoslut eller speciella dagar då det till exempel ordnas evenemang.

– Om det ordnas andra stora evenemang under de dagarna så kan det visserligen orsaka utmaningar för hotellen, säger Peltoniemi.

Artikeln baserar sig delvis på Kohtaavatko Trump ja Putin Helsingissä? – Tätä se tarkoittaisi järjestäjämaalle.

Vapaavuoris twitterinlägg lades till klockan 15.55

Artikeln uppdaterades 16.17 med polisens pressmeddelande.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen