Hoppa till huvudinnehåll

Antihomofobisk temaomgång i fotbollsligan – ”Vi utmanar andra grenar och ligor att göra samma”

Fotbollsligans logo med regnbågsfärger.
Fotbollsligans uppiffade logo. Fotbollsligans logo med regnbågsfärger. Bild: Handout Fotbollsligan,fotboll,prideparader,priderörelsen

Fotbollsligan deltar i Prideveckan då lagkaptenerna bär en regnbågsfärgad kaptensbindel under fredagens och lördagens matcher. Målet är att motarbeta diskriminering inom idrotten.

Temaomgången arrangeras i samarbete med fotbollsligan, spelarförbundet och Seta. Ligans presschef Pyry Waltari säger att fotboll ska vara tillgängligt för alla och samtidigt hoppas han att övriga grenar ska ta efter.

– Fotboll hör till alla men diskriminering hör inte till fotboll. Ligan är öppen och öppenhet hör även till våra värderingar. Vi utmanar andra grenar och ligor att göra samma och modigt ta ställning, säger Waltari på fotbollsligans webbplats.

Setas ordförande Viima Lampinen välkomnar fotbollsligans medverkan i Pride men påminner om att det ännu finns en lång väg att gå innan personer som tillhör sexuella minoriteter ska känna sig bekväma i idrottsmiljön.

– Idrott ska höra till alla såväl på spelplan som i publiken. Tyvärr är verkligheten annorlunda. Många vågar inte vara sig själv i rädsla för diskriminering, man hör homofobiska skällsord på arenor och från läktarna, säger Lampinen.

– Vi behöver ställningstaganden om att diskriminering inte är tillåtet i idrott. Det måste höras och synas. Fotbollsligans temaomgång är ett mycket viktig initiativ för jämställdhet. Förhoppningsvis tar andra idrottsaktörer efter.

Fotbollsligans temaomgång mot homofobi:

Fredag 29.6.
18.00 TPS – IFK Mariehamn
19.00 FC Lahti – HJK

Lördag 30.6.
15.00 FC Honka – RoPS
15.00 Ilves – FC Inter
15.00 KuPS – SJK
15.00 PS Kemi – VPS