Hoppa till huvudinnehåll

Bakslag för Finland då VM-kvalet fortsätter – sjuk Koponen kan inte medverka mot Tjeckien

Petteri Koponen.
Petteri Koponen har varit Finlands viktigaste spelare i flera år. Petteri Koponen. Bild: Lehtikuva Basket,basketboll,Finlands herrlandslag i basket,Petteri Koponen

Anfallsmotorn Petteri Koponen är sjuk och kommer inte att vara med i laguppställningen då VM-kvalet i basket fortsätter. Finland möter Tjeckien i Pardubice ikväll.

Att Koponen är borta innebär att Finland måste klara sig utan sin ledande spelfördelare. Det betyder att någon annan måste kliva fram för att Finland ska kunna tävla om segern.

– Jag litar på att de övriga spelarna växer och höjer på sin nivå. Jamar Wilson har burit ett stort ansvar också tidigare och hade en stor roll i höstens EM, säger chefstränaren Henrik Dettmann åt Yle Urheilu.

Tjeckien som har vunnit tre av sina fyra matcher leder kvalgruppen. Finland har två segrar och två förluster.

Jagar revansch

I lagens första match i höstas var Tjeckien starkare med 64–56. Enligt Dettmann kommer returspelet att vara nyckeln till seger på fredagen.

– Tjeckien är ett bra och fysiskt lag. Returspelet kommer att avgöra matchen. Vi förlorade returerna i hemmamatchen mot tjeckerna, vi måste göra saker annorlunda den här gången.

Tjeckien – Finland börjar klockan 19.00. Sändningen i TV2 startar 18.00 med en dokumentär om Lauri Markkanens första år i NBA.

VM-kvalet fortsätter redan på måndagen då Finland möter Island i en slutsåld Helsingforsarena.

Finlands trupp mot Tjeckien

Mikko Koivisto
Shawn Huff
Sasu Salin
Matti Nuutinen
Roope Ahonen
Mikael Jantunen
Alexander Madsen
Carl Lindbom
Lauri Markkanen
Juha Nenonen
Jamar Wilson
Ilari Seppälä

Läs också

Nyligen publicerat - Sport