Hoppa till huvudinnehåll

Döda journalister och allt hätskare retorik mot medier i USA - även i Finland ser situationen ut att eskalera

Polispådrag utanför Capital Gazette i Maryland.
Polispådraget utanför Capital Gazette i Maryland. Polispådrag utanför Capital Gazette i Maryland. Maryland,skottlossning,USA

Direkta hot, förolämpningar, påtryckningar och förföljelser är en del av journalistens vardag. Och inte bara i USA där en beväpnad man äntrade en nyhetsredaktion i Maryland och dödade fem journalister.

Enligt flera amerikanska medier rörde det sig om en personlig vendetta mellan gärningsmannen och tidningen Capital Gazette.

Det var en 38-årig ortsbo som låg bakom skjutningen. Tidningen hade rapporterat om mannens trakasserier gentemot en kvinna på basis av dokument från den rättegång där han dömdes.

Mannen hade slagit tillbaka genom att stämma tidningen för förtal, men domstolen förkastade åtalet år 2013.

På Twitter publicerade mannen flera inlägg och riktade sin ilska över domen mot både tidningen och rättegångens olika parter.

Journalisterna bevakade sin egen tragedi

I samma stund som gärningsmannen öppnade eld på nyhetsredaktionen började tidningens journalister bevaka sin egen tragedi.

Bara ett fåtal timmar efter skjutningen kom tidningsredaktionen ut med ett löfte: Fredagens tidning skulle publiceras trots tragedin.

Tidningens reporter Chase Cook gick ut med löftet på Twitter.

- Jag kan säga en sak: Vi kommer att publicera en jävla tidning imorgon.

Tidningens personal stod fast vid löftet och sent på torsdag kväll publicerade de förstasidan på sociala medier medan tidningen skickades till tryckpressarna.

"5 skjutna till döds på Capital" lydde rubriken. På omslaget identifierade tidningen skjutningens fem dödsoffer och i själva tidningen publicerades berättelser om deras "underbara liv".

Hätsk retorik mot medier i USA

I USA har det frenetiskt rapporterats om en ökande hätsk retorik mot medier.

Skjutningen på Capital Gazette har fått ilskan mot president Donalds Trumps demoniserande av pressen att flamma upp igen.

Enligt The Guardian har presidenten upprepade gånger kallat medierna "folkets fiende". Presidentens frekventa användning av termen "fake news" har spridit sig som en löpeld sedan presidentvalet 2016.

I över ett år har flera pressorganisationer uttryckt oro över Trumps retorik och hans administrations försök att begränsa mediers tillgång till information.

Trump är inte den enda som kritiserats för sin hårda retorik mot medierna. Kommentatorn Milo Yiannopoulous har fått kritik efter skjutningen i Maryland.

Milo Yiannopoulos, politisk kommentator för Breitbart News.
Den politiska kommentatorn Milo Yiannopoulos: "Jag kan inte vänta på att medborgargarden börjar skjuta journalister." Milo Yiannopoulos, politisk kommentator för Breitbart News. högerextremism

Breitbartskribenten hade nyligen sagt att han "inte kan vänta på att medborgargarden börjar skjuta journalister".

Försiktighetsåtgärder bland medier i USA

Flera stora amerikanska mediehus har som en försiktighetsåtgärd fått öka på säkerheten till följd av skjutningen i Maryland.

Trump har också gått ut med att hans tankar är med offren och deras anhöriga. Vita husets pressekreterare Sarah Sanders beskrev händelsen som ett angrepp på "oskyldiga journalister".

– Ett våldsangrepp mot oskyldiga journalister som gör sitt jobb är en attack mot alla amerikaner. Vi ber för offren, deras vänner och anhöriga.

Hot och hat är vardag för lokaltidningarna, säger John Robinson, tidigare redaktör för News & Record till Reuters.

Tidningarna har fått öka sin säkerhet "särskilt som USA:s president deklarerat att nyhetsmedierna är folkets fiender".

Två poliser står utanför New York Times i New York efter skjutningen på Capital Gazettes nyhetsredaktion i Maryland.
Ökat säkerhetspådrag utanför mediehus i New York. Två poliser står utanför New York Times i New York efter skjutningen på Capital Gazettes nyhetsredaktion i Maryland. Polis,New York,The New York Times

– Med tanke på vad vi vet om några tokskallar där ute, kan de se det som ett rättfärdigande för att skjuta sönder stället, säger Robinson.

Ett par timmar efter dådet i Maryland blev tidningen Ogden Standard-Examiner i Utah uppringd av en man som frågade om tidningens ideologiska vinkling.

– Han framförde inget specifikt hot, men började yra om fejknyheter och den liberala pressen och antydde att alla liberaler förtjänar att utsättas för våld, berättar tidningens nyhetschef Kyle Hansen.

Mannen bröt samtalet när man bad om hans namn. Tidningen polisanmälde samtalet.

Påhopp och trakasserier har förvärrats - även i Finland

Det förekommer inte bara hätsk retorik mot medier i USA. I Finland publicerade finska chefredaktörer ett upprop i april där de krävde ett slut på svartmålande av journalister.

Chefredaktörerna vill att lagstiftningen uppdateras så att rättsskyddet för journalister anpassas till dagens läge: en stor del av dem som trakasserar är anonyma, använder falskt namn eller påstår sig uppträda i yttrandefrihetens namn.

Chefredaktörerna konstaterar att "journalister och andra som öppet arbetar under eget namn utsätts för konsekventa påtryckningar och direkta hot. Under den senaste tiden har trakasserierna förvärrats ytterligare".

Folk ville döda mig. De ville att utlänningar skulle våldta och döda mig― Rebekka Härkönen

Bland annat Yle-journalisten Jessikka Aro utsattes för en hatkampanj medan journalisten Rebekka Härkönen utsattes för trakasserier och hot efter att hon skrev att en afghansk flykting hjälpt offren i knivdådet i Åbo.

– Folk ville döda mig. De ville att utlänningar skulle våldta och döda mig, och gick in i detalj på hur det skulle ske. De sände mig sadistisk pornografi, bilder av människor i badkar som stänkte exkrement över sig. Min familj hotades till livet, uppgav Härkönen till Åbo Underrättelser.

Vi har haft situationer där vi fått gå till polisen― Henrik Othman

"Det finns alltid obalanserade människor som kan inspireras"

Henrik Othman är biträdande chefredaktör på Österbottens Tidning och har arbetat som journalist i flera decennier och har skrivit över
1 800 ledare.

Under sina år som journalist har han varit med om en hel del och uppger att verbala hot och påhopp är vanliga. Han säger också att det nog förekommit fall där redaktionen blivit tvungen att vända sig till antingen polisen eller jurister.

- Vi har haft situationer där vi fått gå till polisen med hotbrev men det ledde inte till någonting, säger Othman.

Synliga verbala påhopp kan leda till att någon triggas― Henrik Othman

I ett fall måste man vända sig till juristerna som blev tvungna att granska påhopp som enligt Othman påminde lite om fallet med MV-lehti.

Othman anser att finska journalister kommit relativt lätt undan, men att situationen eskalerat på den senaste tiden och pekar på fall som Jessikka Aro och Rebekka Härkönen.

- Fallen Aro och Härönen visar vart utvecklingen är på väg, säger Othman. Han anser att trakasserier mot journalister är "angrepp på det fria ordet".

Enligt honom kan den ökande mängden verbala påhopp leda till våld - också i Finland.

- Indirekt kan mer synliga verbala påhopp leda till att någon triggas. Det finns alltid obalanserade människor som kan inspireras, säger Othman.

Läs mera:

Fem dödsfall efter skjutning på nyhetsredaktion i USA - "Gärningsmannen sköt genom kontorets glasdörr och öppnade eld mot flera anställda"

Fem personer har dödats i en skjutning på en nyhetsredaktion i Maryland, USA. Capital Gazette hade hotats på sociala medier.
Polisen är långsam med information.

Källor: CNN, The Guardian, Reuters, BBC, Åbo Underrättelser, Politico, Time