Hoppa till huvudinnehåll

Evenemanget Öppna trädgårdar ordnas på söndag – intresset ökar för varje år

Orangea blommor med damm och berg i bakgrunden.
Rövik trädgård är full med överraskningar runt varje hörn. Orangea blommor med damm och berg i bakgrunden. Bild: Amanda Vikman/Yle trädgårdar

Nu på söndag, den 1.7 öppnas portarna till nästan 500 trädgårdar runtom i Finland. Det är sjunde gången som man arrangerar gratisevenemanget öppna trädgårdars dag.

I fjol var besökarna närmare 50 000 till antalet.

På Kimitoön deltar sju trädgårdar i den landsomfattande temadagen.

Humlorna surrar och solen skiner över den privata Rövik trädgård som sköts av paret Tryggve och Pirkko Karlsson.

- Vi flyttade hit i början på 70-talet från Åbo. Före det använde vi stället som sommarstuga, säger Tryggve.

Trädgården är cirka 1,5 hektar stor, vilket för många kanske kan kännas lite överväldigande. Men paret Karlsson är inte längre några nybörjare - Tryggve är utbildad trädgårdsmästare och hans fru Pirkko har jobbat med plantor mer eller mindre i hela sitt liv.

Tryggve och Pirkko Karlsson i sin blomsterträdgård.
Trädgården har alltid varit en del av livet för Tryggve och Pirkko Karlsson. Tryggve och Pirkko Karlsson i sin blomsterträdgård. Bild: Amanda Vikman/Yle personer,Pirkko Karlsson

Torkan har varit påtaglig för alla i år.

Men i Rövik har man ett äss i ärmen med möjlighet att få bevattningsvattnet från ett närbeläget träsk. De som har kört förbi har säkert också lagt märke till en damm.

- Vattnet hit kommer också från träsket. Till den konstgjorda dammen hämtade vi några abborrar och dem tycker barnbarnen om att meta efter. Vad fiskarna äter vet jag inte ens riktigt, säger Tryggve.

Växthuset byggdes runt vinrankan

På gården står också ett växthus som Tryggve har byggt tillsammans med en vän. Inuti finns det både tomatplantor och några blommor kvar. Någon myshörna med kaffebord syns inte till.

- Här är det ofta så fullt att det står krukor på varenda yta hela våren. Vi börjar driva upp plantor ganska tidigt och med tilläggsvärme lyckas vi hålla det varmt även om det blir minus 10 grader, säger Tryggve.

Vid norrväggen växer det flera vinrankor som verkar trivas väl i växthuset. Om man är uppmärksam ser man att stammarna är ganska grova.

- Jo dom här vinrankorna stod här utan något hus runt sig tidigare och klarade sig så också. Men när vi skulle bygga växthuset lät vi vinrankorna stå som gränslinje för var väggen skulle komma, säger Tryggve.

Tiotals äppelträd på rad
Det ser ut att bli mycket äppel i år - kanske för många? Tiotals äppelträd på rad Bild: Amanda Vikman/Yle äppelträd

Intill växthuset, utom synhåll från vägen finns det ännu mera. Bland annat en stor äppelträdgård, bärbuskar och några päronträd.

- De flesta äppelträden är rester från plantskolan då vi hade träd i tusental. Då blev det alltid något exemplar som man inte visste vad det var för sort, eller som inte dög till försäljning så det är gott och blandat här, säger Tryggve.

Idéerna tar inte slut

Intill den stora trädgården ser man att Karlssons har något nytt på gång.

Där det tidigare fanns ett litet sandtag finns det nu en låg stenmur och begynnelsen till trappsteg i en halvmåneformad utgrävning.

- Jag har inte riktigt planerat hur det ska bli ännu, men man ska kunna gå upp och ovanom rabatterna där, är det tänkt i alla fall, säger Tryggve.

Enligt honom är det inte så viktigt att ha alla planer färdiga när man börjar.

En övergripande skiss kan vara bra att utgå från men den kan växla alltefter som tiden går.

Från 50 till över 200 besökare

Nära skolan i Kimito centrum finns det en till trädgård som också välkomnar intresserade på söndag. Trädgården heter Villa Vallmo och den sköter paret Susanne och Per-Erik Gustafsson om.

- Intresset har nog ökat mycket. Första året blev jag överraskad då ungefär 40-60 personer kom, men i fjol var det över 200 personer här, säger Susanne.

Det har ändå inte avskräckt henne från att delta i år igen, tvärtom har hon dessutom planerat för lite plantbyte.

Susanne Gustafsson vattnar sin sallad en solig dag i trädgårdslandet som är anlagt i pallkragar.
Trädgårdslandet är Susanne Gustafssons favoritplats. Susanne Gustafsson vattnar sin sallad en solig dag i trädgårdslandet som är anlagt i pallkragar. Bild: Amanda Vikman/Yle person,susanne gustafsson

- Om man har lite extra av nånting så är det kul att kunna dela med sig. Det här elefantgräset till exempel har vuxit från en liten tuva till flera kvadratmeter och jag lämnade lite extra nu inför öppna trädgårdar, säger hon.

Enligt Susanne håller man inte på med trädgårdsarbete om man inte njuter av det. Hon säger att hon med tiden har blivit lite mindre pedant även om ett otränat öga inte uppfattar vad hon menar med det.

- Här om dagen när jag skulle ut och hämta något från trädgården en morgon så plockade jag bort lite ogräs, vattnade lite här, gallrade lite där, och när jag kom in så var klockan redan kvart över ett. Så då vet man att man gillar det här, säger hon.

Främst nyttoväxter intresserar

Störst har besökarnas intresse varit för de ätliga växterna som upptar en rejäl bit av trädgården. I de hembyggda pallkragarna finns mängder av grönsaker så som sparris, mangold, potatis, rödbetor och sallad.

- Den här sparrisen kom till mig från en gammal släkting som använde blommorna som dekoration i buketter. Jag tänkte att den kanske kunde vara trevlig som grönväxt men efter ett år när jag såg sparrisskotten så gick det upp för mig vad det var för en planta.

dekorationer i ett gammalt fönster
Dekorativ och praktisk med en avgränsning. dekorationer i ett gammalt fönster Bild: Amanda Vikman/Yle dekorationer

Liksom i Rövik trädgård finns här en damm, och det är inte bara för njutningens skull.

- Speciellt i år när det har varit så otroligt torrt märker man hur insekterna och fåglarna surrar omkring här. Jag har också lagt i en flytsten som de kan sitta på när de vill dricka.

Nästa år tänker sig Susanne att hon tar en paus för att också hinna åka ut och se på någon trädgård i trakten men ännu i år får kaffekokaren gå varm söndagen den första juli.

Mer information om evenemanget och vilka trädgårdar som håller öppet hittar du här.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland