Hoppa till huvudinnehåll

Fyren på Gustavsvärn fyller 150 år – förr bodde människor på den karga ön, nu överlever endast gräslöken

Gustavsvärns fyr med Hangö i bakgrund.
Fyren på Gustavsvärn finns på en karg ö som ligger i närheten av Hangö. Gustavsvärns fyr med Hangö i bakgrund. Bild: Ronnie Holmberg / Yle fyrar,Hangö,Hangö udd,Västnyland,sjöfart,Gustavsvärn

Den karga ön Gustavsvärn har sakta förfallit. Ön där den 150 år gamla fyren finns har fortsättningsvis betydelse för sjöfarten till Hangö.

Gustavsvärns fyr ligger tre kilometer från Hangö och är numera ett populärt mål för dykare. Ön är 200 meter lång och 100 meter bred.

Den har bråddjupa stränder och är också känd för sin historia.

Numera används Gustavsvärn av Finlands Fyrsällskap.

Pekka Väisänen från fyrsällskapet berättar att byggprojektet på ön började redan för 225 år sedan. Tanken var då att Gustavsvärn skulle lotsa krigsfartygen i vattnen utanför Hangö.

- I slutet av 1800-talet började utvecklandet av hamnverksamheten i Hangö. På 1870-talet inleddes frakt- och passagerartrafiken.

- Fyren lotsade också vintertrafiken till Finland. Nuförtiden är hamnen i Hangö en livlig godshamn och därför är fyren fortsättningsvis viktig.

Ingen fast bosättning

Väisänen berättar att det senast funnits fast bosättning under andra världskriget på Gustavsvärn. Efter det är det närmast farledsskötare som övernattat på ön.

Porträttbild på Pekka Väisänen med Gustavsvärns fyr i bakgrunden.
Pekka Väisänen från Finlands Fyrsällskap. Porträttbild på Pekka Väisänen med Gustavsvärns fyr i bakgrunden. Bild: Yle fyrar,Gustavsvärn,Hangö,Hangö udd,Västnyland,finlands fyrsällskap

- Tidigare bodde har fyrvaktare och efter att mistluren byggdes i början av 1900-talet bodde här till och med tre familjer.

Det har alltid varit skoningslösa förhållanden på ön.

- På vintern har det varit kargt här. Ön har också blivit allt kargare hela tiden. Gräslök är den en enda odlingsväxten här växer.

Sockeln 150 år gammal

Fyren på Gustavsvärn fungerar ännu trots sina 150 år. Den är restaurerad och har fått ledbelysning.

- I själva verket är den röd – grön – vita ljussektorn i fyren från 1800-talet. Det samma gäller fyrens logo.

Fyrens sockel härstammar också från år 1868, säger Väisänen.

Artikeln som är skriven av finska Yles Laura Koljonen är översatt till svenska.