Hoppa till huvudinnehåll

HIFK tappar viktig pusselbit då Johanna Hilli återvänder till Sverige – hur ser FM-serien ut nästa säsong?

Johanna Hilli mot Carolina Böckelman.
Både Johanna Hilli och Carolina Böckelman byter klubb. Johanna Hilli mot Carolina Böckelman. Bild: Handbollförbundet. Johanna Hilli,handboll,carolina böckelman

Helsingfors IFK:s handbollsdamer blir av med sin spelfördelare då Johanna Hilli värvats till Kristianstad HK i den svenska ligan. Hilli var FM-seriens bästa målskytt förra säsongen.

Hillis kontrakt med Kristianstad är av modellen 1+1 år. Under sommaren kommer hon ännu att träna med HIFK och flyttar till sin nya klubb i augusti.

Efter ett kort provspel för Kristianstad övertygade Hilli lagets tränare Ulf Schefvert.

– Hon känns redo för den svenska ligan igen nu och det är en spännande spelare vi får in, säger Schefvert till Kristianstadsbladet.

Hilli har spelat i Sverige även förut då hon gjorde en visit i Tumba och Skara innan hon skrev på för HIFK för tre och ett halvt år sedan.

– Jag hoppas hon kan ta några steg till hos oss. Hon har varit i Sverige en sejour tidigare och i det offensiva spelet är jag övertygad om att hon håller. Bakåt behöver hon dock tuffa till sig för att hänga med.

Jämnare FM-serie att vänta

Landslagets ledargestalt Hilli menar att tiden i HIFK har varit värdefull och att hon gått framåt som handbollsspelare. Nu hoppas 24-åringen att hon ska kunna etablera sig i Sverige.

– Träningarna i HIFK har varit högklassiga och vi har spelat hårda internationella matcher varje år. Det känns vemodigt att lämna laget men jag väntar med iver på nya utmaningar och på att få förverkliga min dröm om att spela i Elitserien, säger Hilli på HIFK:s webbplats.

Att Hilli flyttar till Sverige innebär givetvis att HIFK försvagas en hel del även om laget fortfarande har flera tuffa namn kvar i truppen.

Mästarlaget Dicken har däremot blivit av med många nyckelspelare vilket med stor sannolikhet innebär att dynamiken i FM-serien blir annorlunda än vad man vant sig med under de senaste åren.

Dicken får klara sig utan Betina Lillqvist och landets bästa målvakt Sonja Koskinen som båda har avslutat karriären. Annika Näräkkä gör som Hilli och flyttar till Sverige, medan Carolina Böckelman har skrivit på för sin fostrarförening Grankulla IFK.

Nästa säsong kommer att spelas mellan bara sex lag då Atlas och Åbo IFK valde att ta ny fart från division 1.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport