Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad vill igen komma med på Unescos världsarvslista – fick nobben för åtta år sedan

En gata med gamla trähus i olika färger.
Kristinestad vill att stadens trähusmiljö ska bli ett världsarv. En gata med gamla trähus i olika färger. Bild: Yle/Juho Teir trähus,Kristinestad,Österbotten,bostadshus,gator

I Kristinestad vill man att stamstadens trähusmiljö skulle komma med på Unescos världsarvslista. Men det är ingen lätt process och staden har redan en gång fått kalla handen.

För åtta år sedan ansökte staden om att bli ett av de få ställen som Finland skulle nominera till Unescos världsarvslista.

Men trots att Museiverket lovade ta upp Kristinestads förslag i diskussioner som förs i ärendet gav det ingen utdelning.

- Men då var städerna överrepresenterade på listorna, så vi kom inte med. Nu har vi väntat lite och nu finns möjligheten igen att skicka in en intresseanmälan, säger stadsdirektören Riitta El-Nemr.

Efter nobben förra gången har staden fört regelbunden dialog med Museiverket om Unescointentionerna och då uttryckligen en seriell nominering.

Tanken är att man tillsammans med Raumo, som redan finns med på världsarvslistan, och Borgå ska bilda en helhet av välbevarade trähusstäder i Finland.

En gammal trähusbyggnad i Kristinestad.
Lebellska gården i Kristinestad En gammal trähusbyggnad i Kristinestad. Bild: Yle/Juho Karlsson trähus,Kristinestad,Österbotten,bostadshus

Styrka i att vara fler

Om Borgå och Kristinestad skulle tas med som gemensamt objekt med andra nordiska trähusstäder utöver Raumo, skulle det leda till en granskning av också andra trähusstäder i Norden.

Från stadens sida hoppas man att möjligheterna förbättras av att helheten tydligt skiljer sig ur mängden.

- Det beror på vilka andra förslag som finns och vilka betoningarna är i hela världen. Det vill säga hurudana platser som fattas från listan. Vi får se, men vi hoppas att det någon gång skulle lyckas. Det är en bra grej om man får Unesco-stämpeln, konstaterar El-Nemr.

En smal gata som sluttar nedåt. På högra sidan om gatan röda trähus på rad.
Kattpiskargränden i Kristinestad En smal gata som sluttar nedåt. På högra sidan om gatan röda trähus på rad. Bild: Yle/Juho Karlsson trähus,Kristinestad,Österbotten,bostadshus

Vad skulle den här stämpeln betyda för staden?

- Det betyder att man skulle binda sig att utveckla staden och bevara den i enlighet med Unescos riktlinjer, som vi de facto redan nu gör. Sedan kommer det också säkert mera turister och hoppeligen året runt-turister, inte bara under sommartid.

Stadsstyrelsen ska behandla ärendet om en ansökan på sitt möte den 5 juli.