Hoppa till huvudinnehåll

Medling blir allt vanligare i brottmål

Bild på en ordförandeklubba
Bild på en ordförandeklubba Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Ordförandeklubba,förvaltningsdomstolar (domstolar),försäljning,inköp,domstolar,rättegång,rätt,jurister

Det blir allt vanligare att brott- och tvistemål hänvisas till medling i stället för rättsbehandling. Inom Österbottens medlingsbyrås område ingicks nästan 350 medlingsavtal under fjolåret.

På riksnivå hänvisades över 15 000 fall till medling, av dessa var den stora majoriteten brottmål. Det här är en ökning med 16 procent jämfört med fjolåret.

Till Österbottens medlingsbyrås område hör landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten. Totalt handlar det om 23 kommuner och där ingicks nästan 350 medlingsavtal under fjolåret.

– I Österbotten är det allmännaste brott som medlas ett våldsbrott som har begåtts i berusat tillstånd. Att mötas i en medlingssituation slutar ofta med att man ber om ursäkt och skakar hand, säger Nora Muotio, ansvarig för Österbottens medlingsbyrå i ett pressmeddelande.

Av de brott som hänvisades till medling i Österbotten var cirka 60 procent våldsbrott. Den vanligaste medlingsformen var att be om ursäkt.

I brottmål är det oftast en polis som är initiativtagaren till medling.