Hoppa till huvudinnehåll

Ölapokalyps slår till mot Storbritannien - koldioxidbrist kan leda till torra halsar hos VM-firare

Tre vänner skålar med sina ölstop i en pub.
Snart kan det bli en del torra halsar på pubar i Storbritannien. Tre vänner skålar med sina ölstop i en pub. Bild: Mostphotos öl,pub

En koldioxidkris drabbar Storbritannien vid värsta tänkbara tidpunkt. Varför? Jo, koldioxiden används till att producera kolsyra som används i drycker som öl och läsk.

Koldioxiden är lättlöslig i vatten och bildar då en vattenlösning som innehåller kolsyra.

Fem av Europas stora koldioxidproducenter har för tillfället paus i sin verksamhet. Det här leder i sin tur till en koldioxidbrist mitt under en pågående högsäsong.

Det heta majvädret och en växande öltörst inför fotbolls-VM höjde på bryggeriernas koldioxidbehov samtidigt som det rådde brist på gasen.

Koldioxiden kommer från fabriker som producerar ammoniak. Dessa fabriker tillverkar även gödsel. Eftersom behovet av gödsel är stort under vintern måste tillverkarna stänga ner fabrikerna under sommaren för att utföra underhåll och service.

Problemet begränsar sig inte enbart till fotbollssupportrarnas bärnstensgula favoritdryck.

Koldioxidbristen påverkar också producenter av kött och frysmat. Koldioxiden används också då djur avlivas och vid tillverkning av torris. När frysmat transporteras används torris för att hålla den kall.

En hönsfarm i Mexico
Problemet drabbar även bedövningen av fjäderfän som ska slaktas. En hönsfarm i Mexico Bild: EPA/Ulises Ruiz Basurto fågelinfluensa,höns,hönshus,hönsfarm

Ransonering på gång

Problemet kan påverka Kontinentaleuropa, men är som värst i Storbritannien där bara en koldioxidproducent är aktiv för tillfället, skriver The Independent.

En av Storbritanniens största grossister, Booker, bekräftar att de begränsar ölflödet till barer och varuhandlar till 300 burkar öl per märke per dag.

Nederländska öltillverkaren Heineken gick förra veckan ut med varning: öltunnor av vissa märken kommer inte att finnas tillgängliga i Storbritannien.

- Vi vill försäkra öldrickare att våra bryggerier arbetar för fullt och jobbar på att se till att våra kunder får öl så snabbt som möjligt, säger en talesman för Heineken.

Pubkedjan Weatherspoons uppger att de inte haft problem med sitt ölutbud - ännu.

- Det kommer antagligen att ändras under de kommande dagarna och sannolikt inte åt det bättre hållet.

Pubkedjan uppger att vissa av deras produkter inte kommer att vara tillgängliga.

- Om det påverkar oss, kommer det att påverka alla andra också.

Det brittiska öl- och pubförbundet representerar bryggerier och 20 000 brittiska pubar. Enligt dem har koldioxidbristen börjat leda till störningar i ölproduktionen.

Köttdisken i en matbutik
Köttets livslängd på butikshyllan kan också bli kortare. Köttdisken i en matbutik Bild: Yle/Arja Lento matbutik

Nödåtgärder i köttindustrin

Koldioxid används ofta för att bedöva djur, till exempel hönor och grisar, innan de slaktas.

Vissa köttproducenter har blivit tvungna att ta till alternativa nödåtgärder, som till exempel elektrisk bedövning.

Shraddha Kaul, pr-ansvarig på British Poultry Council, uppger att djur som inte kan bedövas inte får slaktas.

- Om vi inte kan slakta djuren måste vi sköta om dem. Sedan blir det ett problem när nya fågelungar kläcks utan att ha någonstans att ta vägen, säger Kaul.

Även på förpackningsfronten blir det problem. När koldioxid pumpas in i matförpackningar hålls varorna färska en längre tid samtidigt som tillväxten av bakterier blir långsammare.

Enligt Kaul har vissa köttproducenter valt att använda sina begränsade koldioxidtillgångar på att bedöva djur istället för att pumpa gas i förpackningarna.

Utan koldioxid i förpackningsprocessen hålls köttet färskt en kortare tid. Koldioxid används också i packningsprocessen för olika sallader.

Källor: The Independent, BBC, CNN, AP