Hoppa till huvudinnehåll

Runsor Express fortsätter skjutsa Vasaborna till jobbet

Buss i Vasa.
Buss i Vasa. Bild: Yle/Sarah Karjalainen bussar,vasa

Runsor Express från Gerby till Runsor och tillbaka visade sig vara en lyckad satsning som får en fortsättning efter semesterpausen.

Nu satsar staden på att göra busslinjen ännu mer känd bland målgruppen, de som bor i de norra stadsdelarna och jobbar på arbetsplatsområdet i Runsor.

Våren var en experimentperiod som enligt kollektivtrafikplanerare Lotta Rautio gav positiva signaler och visade ett behov av en fortsättning. Under perioden femte mars till 20 juni användes busslinjen 2467 gånger, det betyder ungefär 33 resor per dag.

Lyckat experiment

– Största delen av bilisterna på Alskatvägen är ensamma i bilen och därmed kan vi uppskatta att trafiken har minskat med ca 30 bilar per dag. Enligt vår utredning utnyttjas Runsor Express uttryckligen av personer som inte tidigare har använt kollektivtrafik, säger Rautio i ett pressmeddelande.

Bland dem som åkte med busslinjen gjordes en enkätundersökning som visar att linjen användes mellan två och tre gånger i veckan. resenärerna uppskattade den korta restiden, tidtabellen och att hållplatserna var tätt placerade.

– Extra beröm fick chauffören och det att tidtabellerna har hållits. Som orsaker till att man inte utnyttjade linjen uppgavs att man behövde egen bil under arbetstid och för att barn skulle föras till skola eller daghem. Klagomål framfördes över att experimentet var så kort, säger Projektkoordinator Jaakko Löytynoja i pressmeddelandet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten