Hoppa till huvudinnehåll

Ryssarna protesterar kraftigt mot reformen som kommer att höja pensionsåldern radikalt

Rysk pensionär
Rysk pensionär Bild: EPA Ryssland,pensionärer

Politikerna i Ryssland har beslutat att ryssarna från och med årsskiftet ska gå i pension betydligt senare än vad de gör nu. Men pensionsreformen har väckt en häftig debatt.

Både oppositionspolitiker och fackföreningar protesterar mot pensionsreformen. Demonstrationer planeras till nästa söndag runt om i landet.

- Vi anser att reformen inte är i arbetstagarnas intresse, säger Alekandr Vysjegorodtsev från ett fackförbund i Sankt Petersburg och Leningradområdet.

- Många som fyller sextio är inte helt friska och kan inte fortsätta att jobba hårt vid hög ålder. De som jobbar inom industrin eller lantbruk kan bli tvungna att byta jobb, och då riskerar de att få sämre lön på äldre dar, säger Vysjegorodtsev.

Många som fyllt sextio är inte helt friska och kan inte fortsätta att jobba hårt vid hög ålder

Om regeringen får som den vill inleds nästa år en övergångsperiod som pågår till 2028 för män och 2034 för kvinnor.

Pensionsåldern i Ryssland är i dag 55 för kvinnor och 60 för män. Då reformen stegvis har genomförts ska kvinnorna gå i pension vid 63 och männen vid 65.

När pensionsåldern höjs kommer de framtida pensionärerna att få en större pension än de nuvarande.

De nuvarande pensionärerna kommer inte att påverkas av förändringen. De får också i fortsättningen samma pensioner och sociala förmåner som tidigare.

Enligt premiärminister Dimitrij Medvedev har den förväntade livslängden, livssituationer och arbeten förändrats medan pensionsåldern har hållit sig på samma nivå. Enligt honom lever människor i dag längre och hålls också aktiva längre.

Ryssland klarar inte av sin statsekonomi om inte pensionsåldern höjs

Pensionsreformen kom till för att Ryssland ska klara av sin statsekonomi.

Arkitekten bakom beslutet är Aleksej Kudrin. Han har tidigare varit finansminister och utnämndes i maj till chef för Statskontoret - den instans som i sista hand avgör hur statens pengar används.

Han har under många år gjort gällande att Ryssland inte klarar av sin statsekonomi om inte pensionsåldern höjs.

Då Kudrin tog emot jobbet som chef för Statskontoret stod det klart att höjningen av pensionsåldern var på väg.

Svartjobb, skatteflykt utomlands och skattesmitning är de verkliga problemen för Rysslands ekonomi

Men Aleksand Vysjegorodtsev är av annan åsikt, och ser andra orsaker till de ekonomiska problem som Ryssland brottas med.

- De ekonomiska problem som sägs vara en orsak till reformen av pensionsåldern beror på sådant som inte försvinner genom att pensionsåldern höjs.

Han hänvisar till svartjobb, skatteflykt utomlands och skattesmitning i hemlandet.

Fackförbunden anser att pensionsreformen hjälper bara tillfälligt. De föreslår att reformen skjuts upp och att den bereds på nytt. Enligt förbunden antogs reformen utan att alla parter hade hörts.

Fackförbund i hela landet kommer på söndag att ordna demonstrationer mot reformen. Också oppositionspolitikern Aleksej Navalnyi har sammankallat människor till demonstrationer.

Pensionsåldern väcker starka känslor i Ryssland. Pensionerna anses vara en rättvis belöning för utfört arbete, och många anser att pensionsåldern ska vara låg eftersom särskilt männen är så unga då de dör.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes