Hoppa till huvudinnehåll

”De riktigt fina prylarna har minskat” – Lions loppmarknad i Tenala får konkurrens av Facebook

Två män står i en plåthall fylld med saker. Johan Holmström till vänster håller i en krigstiga hjälm medan Svante Andström till höger håller i en liten pall som är formad som en svamp.
Allt från gamla militärhjälmar till möbler för barn. Lions i Tenala tar emot alla donationer de kan få. På bilden Johan Holmström och Svante Andström. Två män står i en plåthall fylld med saker. Johan Holmström till vänster håller i en krigstiga hjälm medan Svante Andström till höger håller i en liten pall som är formad som en svamp. Bild: Malin Valtonen / Yle loppmarknader,Tenala,Lions Club,johan holmström

Allt fler säljer sina gamla prylar i stället för att donera dem. Det betyder att utbudet förändrats på årliga välgörenhetsloppmarknader.

På lördagen (30.6) ordnade Lionsföreningen i Tenala sin traditionella loppmarknad på Museigården.

Även i år hade Tenalabor och andra donerat stora mängder prylar. Men inte lika mycket som tidigare år, uppskattar Johan Holmström, Lionsordförande i Tenala.

Det beror till stor del på att det blivit allt mer pop att sälja sina gamla saker via Facebook och andra loppmarknader på nätet.

En gräsklippare står i en plåthall fylld av grejer. Bakom gräsklipparen skymtar tre män.
Gräsklipparna går alltid åt på loppmarknaden på Museigården i Tenala. En gräsklippare står i en plåthall fylld av grejer. Bakom gräsklipparen skymtar tre män. Bild: Malin Valtonen / Yle loppmarknader,Tenala,Lions Club,gräsklippare,Lions loppmarknad i Tenala

De riktigt fina prylarna har minskat på Lions loppis. Ägarna väljer att sälja dem i stället för att ge bort dem, konstaterar Holmström.

Den här förändringen syns ännu inte så tydligt i föreningens kassa. Holmström hoppas att man också i fortsättningen klarar av att hålla intäkterna på samma nivå som tidigare.

Över tusen personer lockas årligen till loppmarknaden på Museigården. Föreningen har bra koll på besökarantalet eftersom alla vuxna betalar ett inträde på två euro.

Två skyltar på en vägg av plåt. På skyltarna står det att det ordnas Loppmarknad i Tenala. Skyltarna är från 1974.
Lionsföreningen i Tenala har ordnat sin traditionella loppmarknad sedan 1974. Två skyltar på en vägg av plåt. På skyltarna står det att det ordnas Loppmarknad i Tenala. Skyltarna är från 1974. Bild: Malin Valtonen / Yle loppmarknader,Tenala,Lions Club,Lions loppmarknad i Tenala

För att dryga ut kassan säljs också korv och lotter. Totalt brukar föreningen få in runt 8 000-10 000 euro på loppmarknaden, berättar Lionsbrodern Svante Andström.

Det här är pengar som oavkortat går till välgörande ändamål, både lokalt och internationellt.

Ett av de lokala ändamålen ger en guldkant till äldre som bor på servicehem i Tenala.

- En ungdom jobbar där bara för att ge de äldre lite extra. Hen ska inte delta i det dagliga arbetet utan bara vara till för att de äldre ska ha någon att umgås med, säger Johan Holmström.

Sopavgifter äter upp vinsten

Summan pengar som går till välgörenhet skulle bli ännu större om inte sopavgifter slukade en del av vinsten.

Allt som doneras till föreningen går inte åt och varje år åker ett antal lass med saker till avfallsstationen.

- Sopavgifterna har blivit en allt för stor del i dag, säger Holmström som uppskattar att nästan en tredjedel av vinsten går till sopavgifter.

Trots det tar Lionsföreningen i Tenala emot alla donationer man får. Allt duger utom gamla tjock-tv:n; de går inte att sälja.

I augusti ordnar föreningen loppis i sitt lager.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland