Hoppa till huvudinnehåll

EIF-damerna svängde underläge och tog brakseger i toppmatch i fotbollstrean

En fotbollsspelare nickar bollen mot mål.
EIF:s damlag tog en övertygande seger i fotbollens division 3. En fotbollsspelare nickar bollen mot mål. Bild: Patric Westerlund Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,fotboll,mitt yle - idrott i västnyland

Onsdag 27.6 spelade Ekenäs IF:s fotbollsdamer sin sista match för denna omgång. Matchen spelades på Centrumplan och för motståndet stod KOPSE Från Vanda.

Matchen slutade 8-2 (4-2).

Hemmalaget inledde med att släppa in två tidiga baklängesmål och låg under med 0-2 inom de fem första minuterna.

Efter chockinledningen jobbade hemmalaget sig dock tillbaka in i matchen och bjöd på en ordentlig uppvisning när man radade upp mål efter mål och slutligen vann med hela 8-2.

- Det här var en väldigt märklig match, jag vet inte riktigt vad som hände, konstaterar EIF-tränaren Marco Werner efter matchen.

EIF och KOPSE hör båda till topplagen i tabellen och inför matchen var det endast en poäng som skiljde lagen åt (KOPSE 22, EIF 21). Således var det väldigt viktiga poäng på spel i denna match.

- Jag vet inte om spelarna var nervösa när matchen visslades igång eller vad det kan ha berott på att inledningen blev som den blev, men hela laget kom totalt snett in i matchen.

- Vi var inte på tårna överhuvudtaget, och bjöd KOPSE på en riktig drömstart, säger Werner.

Jobbade sig sakta in i matchen

Trots att starten definitivt inte blev som man önskat så bet EIF-damerna ihop och började sakta men säkert jobba sig in i matchen, och ganska snabbt var det nog hemmalaget som kopplade grepp om händelserna.

Rebecka Mannström inledde de grönvitas målfest med ett snyggt frisparksmål där hon visade prov på bra touch. Hon kvitterade sedan också till 2-2.

Strax därefter visade Janina Broman prov på kylighet när hon rundade motståndarnas målvakt och enkelt rullade in hemmalagets tredje mål.

Före den första halvleken var över hann också Hanna Kultanen lyfta in en boll via stolpen.

- Även om vi kom igen efter vår katastrofala inledning, så var jag inte helt nöjd med hur spelet såg ut i den första halvleken, säger Werner.

- Vi lyckades visserligen vända matchen och göra många mål, men vi var ändå för snälla och försiktiga. Vår stora utmaning är nog att ta för oss mera och på riktigt våga ge oss in i närkamper och vinna förstabollar. Detta diskuterade vi i pausvilan.

Och visst blev det bättre. EIF-damerna fortsatte jobba, och skapade många bra lägen. Inte långt in i den andra halvleken rullade Victoria Sundblom in målet som gav 5-2.

Strax därefter gjorde Janina Broman sitt andra mål för dagen.

Även Rebecka Mannström hann näta en gång till, och stod därmed för en väldigt sällsynt prestation när hon gjorde hat trick för tredje matchen i rad.

Kvällens sista mål gjordes av Laura Tammi, som nickade in en hörna av Noora Renström.

Bästa matchen för säsongen

- Vi gör inte vår bästa match för säsongen och kan nog spela bättre än så här, men visst står vi för en stark prestation när vi vänder 0-2 till 8-2. Dock finns det nog många matcher där det kan vara svårt att reda upp det om man inleder som vi gjorde idag, så förhoppningsvis lärde vi oss något av denna chockstart.

Mot slutet av matchen kämpade hela laget fint och jobbade bra både med och för varandra. Rebecka Mannström har kommit igång ordentligt uppe i anfallet.

Förutom de tre målen hon gjorde ikväll hade hon bud på ännu flera och kom till många bra lägen - frågan är om hon inte också borde ha fått någon straff med sig med tanke på hur hon blev fälld, men den här gången blev det inte så.

Hon hade bra stöd av Victoria Sundblom, som bättrat på för varje match hon varit med och orkade slita i 90 minuter även denna match. Vicki är löpstark och håller bra ihop spelet på mittfältet.

I denna match serverade hon många fina bollar åt anfallarna, och lyckades också näta själv en gång - det är alltid roligt när hårt slit belönas med mål. Även Janina Broman och Felicia Gröning var pigga denna match.

Bra match av mittbackarna

Trots de tidiga baklängesmålen gjorde också mittbackarna en bra match - även denna gång.

- Jag tycker att vi överlag har ett stabilt försvar. På mittbackspositionerna delar Emma Westerdahl, Jenny Sundblom och Josefine Sundqvist på speltiden.

- Det är tre spelare med väldigt olika kvaliteter, men de är alla duktiga och pålitliga spelare och det känns som om de har bra koll på läget.

I och med denna match avslutades alltså den första delen av säsongen. Våromgången har varit ganska turbulent i det grönvita lägret.

- Vi har haft väldigt mycket rotation bland spelarna. Truppen har varierat från match till match och det har hela tiden handlat om att testa sig fram och söka nya kombinationer.

- Många spelare har provat på positioner som inte är bekanta sedan tidigare. Ibland har det fungerat bättre, ibland sämre. Tyvärr har det också blivit ganska dåligt tränat, då vi sällan är fler än 10-12 spelare på plats per träning.

Det är helt förståeligt med tanke på att så många spelare bor på andra orter, men visst lider vi ändå av att läget är som det är.

Med tanke på förutsättningarna tycker jag ändå vi har presterat riktigt godkänt under våren, säger Werner.

- Av elva matcher har vi vunnit åtta och förlorat tre. Av de tre förlusterna har vi varit det sämre laget i två av matcherna, medan vi i den tredje gav bort poängen helt i onödan då vi ägde matchen men helt enkelt inte gjorde mål på de lägen vi kom till.

Ledigt från fotbollen

Nu blir det några veckor sommarlov från fotbollen, innan man igen börjar träna inför höstomgången. I toppen av tabellen är det väldigt jämnt bland de fyra första lagen.

- Förhoppningsvis blir det en spännande höst, allt är möjligt. Tills dess efterlyser jag att vi skulle bli fysiskt tuffare och hungrigare på att göra mål - lyckas vi med det så skall vi nog bli svårstoppade.

- Vi tackar publiken för allt stöd vi fått under våren - vi ses igen mot slutet av sommaren, avslutar Werner.

EIF mot KOPSE: Jenni Möller (mv), Emma Westerdahl (C), Jenny Sundblom, Josefine Sundqvist, Felicia Gröning, Jill Illman, Victoria Sundblom, Noora Renström, Carmela Grönqvist, Janina Broman, Znar Ismaelsson, Rebecka Mannström, Ida Westerlund, Hanna Kultanen, Laura Tammi, Patricia Raearo

Matchens lirare: Rebecka Mannström.

Text: Josefin Mannström

Yle och Yle Västnyland vill jobba tillsammans med publiken. Den här texten inom ramen för Mitt Yle - Idrott i Västnyland är också ett exempel på hur vi gör det. Också din förening och du är välkommen med.

Kom med och skapa Västnylands mest heltäckande plattform för lokal idrott!

Läs mera:

Vi tackar för alla som deltagit

Mitt Yle har avslutats. Det är därför inte längre möjligt att delta.

Läs också

Mitt Yle