Hoppa till huvudinnehåll

"Hej Bob. Hur mår du?" – Trump svarade när komiker busringde Vita huset

USA:s president Donald Trump talar i telefon med Australiens premiärminister
Arkivbild på Donald Trump i Ovala rummet. Telefonsamtalet med komikern John Melendez utspelade sig på Air Force One. USA:s president Donald Trump talar i telefon med Australiens premiärminister Bild: EPA/PETE MAROVICH / POOL Donald Trump,telefonsamtal,USAs president

Komikern John Melendez prövade en ny strategi när han inte lyckades nå fram till presidenten per telefon. I stället för att uppge sitt eget namn, låtsades han föreställa den demokratiska New Jersey-senatorn Robert ”Bob” Menendez. 90 minuter senare satt Trump i andra änden.

Radioprataren och komikern John Melendez, mer känd under namnet ”Stuttering John”, påstår att han på onsdagen lyckades få en pratstund med USA:s president Donald Trump.

Samtalet återges i Melendez podcast och komikern berättar hur han ringde Vita huset och bad om att få bli kopplad vidare till presidenten.

I det första telefonsamtalet till växeln var Melendez ärlig med samtalets syfte och uppgav sitt eget namn. Dessvärre hade Vita huset fullt upp och lade på.

Komikern John Melendez
John Melendez Komikern John Melendez Bild: EPA/PAUL BUCK John Melendez

Melendez tog ändå nytt mod till sig och ringde upp igen, men den här gången presenterade han sig som Shawn Moore, senator Menendez assistent. Han lade också på en halvdan brittisk accent och insisterade på att samtalet var viktigt.

– Hej Bob. Hur mår du? Gratulerar till allting, vi är stolta över dig, svarade en röst som antas tillhöra Trump och som tycks hänvisa till en fem år lång utredning där senatorn Robert Menendez misstänktes för korruption.

– Du gick igenom en tuff, tuff situation, och jag tycker inte en rättvis sådan, tillade Trump.

De två fortsatte sedan konversationen och avhandlade både migration och utnämningen av en ny domare till Högsta domstolen efter Anthony Kennedys pension.

"Vi gjorde det som en fånig grej, jag är komiker"

I väntan på att Trump skulle svara, försökte Vita husets växel verifiera telefonnumret och identiteten och frågade även varför han ringde från en telefon i Kalifornien. Melendez förklarade att han var på semester.

Trumps svärson och nära medarbetare Jared Kushner ringde småningom tillbaka och snart var Trump i luren.

Jag kunde bara inte förstå att det tog oss en och en halv timme att få Jared Kushner och Donald Trump på telefon från Air Force One― John Melendez

Till CNN säger Melendez att han är chockad över att han så enkelt lyckades nå presidenten.

– Jag menar, vi gjorde det som en fånig grej, jag är komiker, säger Melendez.

– Jag kunde bara inte förstå att det tog oss en och en halv timme att få Jared Kushner och Donald Trump på telefon från Air Force One.

Vita huset har inte direkt svarat på frågor från de amerikanska medierna, och varken bekräftat eller dementerat saken. I en kommentar till CNN säger en tjänsteman i Vita huset att presidenten vill vara tillgänglig och tycker om att engagera.

– Nackdelen är att kanalerna ibland är för öppna och misstag som det här händer.

Busstrecket har väckt frågor om rutinerna kring presidenten även om New York Times skriver att Trump tycker om att hantera sina egna samtal och har ett spontant förhållningssätt till regler och rutiner.

För en månad sedan skrev Politico också att Trumps sätt att använda smarttelefoner kan utgöra en säkerhetsrisk.

”Välkomnar alla möjligheter att ha en riktig konversation med presidenten”

Den riktiga senatorn Robert Menendez verkar däremot inte nämnvärt besvärad över id-kapningen och tog istället tillfället i akt att lyfta fram Trumps migrationspolitik och situationen vid USA:s sydgräns.

I ett uttalande skriver senatorn att han ”välkomnar alla möjligheter att ha en riktig konversation med presidenten om hur man ska upprätthålla de amerikanska värderingar som har visat vägen för vår familjebaserade immigrationspolicy under det senaste århundradet”.

USA-senatorn Robert Menendez.
Senatorn Robert "Bob" Menendez USA-senatorn Robert Menendez. Bild: EPA/ANDREW GOMBERT Robert Menendez

Samtidigt kan Trump trösta sig med att han inte är den enda världsledaren som råkat ut för liknande hyss.

Brittiska The Guardian skriver till exempel att landets utrikesminister Boris Johnson i maj hade ett längre samtal med en rysk skojare som försökte föreställa Armeniens premiärminister.

1995 hade drottning Elizabeth II ett 17 minuter långt samtal med en kanadensisk radiovärd som uppgav sig vara Kanadas premiärminister.

Källor: CNN, AFP, New York Times, Washington Post, The Guardian

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes