Hoppa till huvudinnehåll

Kanada inför strafftullar mot USA - udden riktas mot delstater där de kan göra den största politiska skadan

USA:s president Donald Trump och Kanadas premiärminister Justin Trudeau under G7-mötet i Quebec den 8 juni.
USA:s president Donald Trump och Kanadas premiärminister Justin Trudeau under G7-mötet i Quebec den 8 juni. USA:s president Donald Trump och Kanadas premiärminister Justin Trudeau under G7-mötet i Quebec den 8 juni. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Justin Trudeau

De kanadensiska strafftullarna på amerikanska varor träder i kraft på söndagen, Kanadas nationaldag. Det här är den kraftigaste kanadensiska handelsåtgärden sedan andra världskriget, enligt landets utrikesminister.

Kanada inför strafftullar på amerikanska varor till ett värde av 12,6 miljarder USA-dollar.

Tullarna omfattar amerikanskt stål och aluminium och omkring 250 konsumtionsvaror som exempelvis apelsinjuice och ketchup från Florida, toalettpapper och youghurt från Wisconsin, smågurkor från North Carolina och bourbon-whisky från Kentucky.

Udden riktas alltså mot arbetsintensiv produktion i delstater där Republikanska partiet kämpar för att behålla sina kongressplatser i det kommande mellanårsvalet i november.

Tullarna träder i kraft den 1 juli, Kanadas nationaldag.

"Vi kommer inte att eskalera och vi kommer inte att backa"

Enligt ett uttalande från premiärminister Justin Trudeaus kansli ringde Trudeau till USA:s president Donald Trump på fredagen för att redogöra för beslutet.

Trudeau ska ha konstaterat att Kanada inte hade något annat val än de här motåtgärderna mot de stål- och aluminiumtullar som USA införde den 1 juni.

De två ledarna ska ha kommit överens om att hålla fortsatt tät kontakt för att hitta en väg framåt.

Det här var det första direkta samtalet mellan de två ledarna sedan G7-mötet i Kanada i början av juni. Efter mötet drog sig Trump ur den gemensamma slutkommunikén och beskrev Trudeau som "oärlig och svag".

Hoppa över Twitterpostning

Enligt Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland är de här strafftullarna mot USA den kraftigaste kanadensiska handelsåtgärden sedan andra världskriget.

- Vi kommer inte att eskalera och vi kommer inte att backa, sade Freeland då hon berättade om tullarna inför arbetare på en stålfabrik i Hamilton.

Enligt henne införs strafftullarna mot en nära allierad med "väldigt mycket sorg, inte med vrede".

Källor: AFP, AP, Reuters, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes