Hoppa till huvudinnehåll

Orättvisor han upplevde som barn fick 23-åriga Henrik Wickström att ge sig in i politiken

En man iklädd en ljusblå skjorta och en mörkblå tröja. Han är utomhus. I bakgrunden skymtar kommunhuset i Ingå.
Henrik Wickström vill förändra världen - och jobba för människorna som finns där. En man iklädd en ljusblå skjorta och en mörkblå tröja. Han är utomhus. I bakgrunden skymtar kommunhuset i Ingå. Bild: YLE / Petter Sandelin man,henrik wickström

Henrik Wickström är så vitt han vet Finlands yngsta kommunstyrelseordförande. En del osakliga kommentarer han fick höra som ung sporrade honom till att vilja förändra samhället.

Henrik Wickström är en man som älskar sin hemkommun. Stolt visar han upp Ingå när vi kommer på besök en solig men blåsig dag i juni. Han pratar gärna och ler ofta, men det finns också ett allvar i blicken.

- Jag har länge tyckt att det är viktigt att jobba för andra människor. Det finns mycket orättvisa i världen och det har gjort att jag vill engagera mig, säger han.

När Henrik var barn var han ganska blyg. Han spelade dessutom hellre teater än fotboll. Det här fick en del personer såväl i skolan som på fritiden att ge ifrån sig osakliga kommentarer.

- Utseendemässigt var jag också lite rundare än jag är nu, så det kunde jag få kommentarer för. Jag kommer fortfarande ihåg saker jag fick höra i slöjdsalen. Det kunde till exempel handla om min personlighet och mitt utseende.

Henrik vill inte gå närmare in på exakt vad de andra barnen sade, men kommentarerna sårade honom.

- Efteråt har jag funderat på att jag kanske inte behandlade det som jag borde ha gjort. Jag pratade inte om det med någon lärare eller annan vuxen.

En man går på en scen. Draperierna är halft fördragna och på scenen står en vit stol. Mannen går mot stolen.
Henrik spelade hellre teater än fotboll. Han trivs fortfarande på scenen. En man går på en scen. Draperierna är halft fördragna och på scenen står en vit stol. Mannen går mot stolen. Bild: YLE / Petter Sandelin man,henrik wickström

Nu i vuxen ålder har Henrik gått igenom vad som sades och varför, och det har gjort att han växt som människa.

Han vill därför uppmana personer som just nu går igenom samma sak att prata om det och inte hålla det för sig själv.

- Fastän något kanske sägs som ett skämt ... om det känns fel är det jätteviktigt att man säger till och diskuterar igenom det med någon, för att komma vidare. Det vill jag uppmuntra alla till, säger han.

Samhällsintresset växte under tonåren

Motgångarna har gjort Henrik starkare, och den där blygheten har han sakta men säkert jobbat bort. I högstadiet bestämde han sig också för att förändra sin livsstil.

- Jag förändrade mina kostvanor i samråd med skolhälsovårdaren och lyckades gå ner i vikt. Det var för mig personligen en viktig sak att jag lyckades, för det är inte alltid så enkelt.

Henrik började också hitta sig själv och upptäcka vad han var intresserad av i livet.

- Det var också då jag blev allt mer samhälleligt inriktad och engagerad, så det var en viktig utvecklingsfas.

Henrik om varför han vill vara med och påverka

- Jag har väl någon slags vilja att förändra världen. Det låter kanske naivt, men viljan att påverka och jobba för människorna finns där. Nu när jag är styrelseordförande så vill jag göra det bästa för Ingåbornas välmående och för att utveckla kommunen. Det är konstigt men på något sätt så har den här politikmyggan bitit mig och jag vill jobba för att utveckla samhället.

I gymnasiet växte sig samhällsintresset större och när han skulle studera vidare valde han statskunskap vid Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors.

- Också när jag var barn pratade jag med mina föräldrar och släktingar om samhällsfrågor, så samhällsintresset har alltid funnits där, berättar Henrik.

Räknade inte med att bli invald

2012 ställde han upp i sitt första val - i Ingås kommunalval. Att bli invald var inget han räknade med, men han vågade ändå ställa upp.

- Det kanske var på grund av det jag varit med om. Det gjorde att jag kände mig redo, och jag är jätteglad över att jag ställde upp.

Två män sitter vid ett bord. De samtalar och tittar på planritningar över ett hamnområde.
Jobbet som ordförande innebär bland annat möten med Ingås kommundirektör Robert Nyman. Två män sitter vid ett bord. De samtalar och tittar på planritningar över ett hamnområde. Bild: YLE / Petter Sandelin man,henrik wickström

År 2017 ställde han upp igen. Målet var att öka på rösterna, men resultatet blev bättre än väntat. Henrik blev Ingås röstkung med flest röster av alla.

- Vi hade valvaka här i Ingå och när förhandsröstresultatet kom och jag låg högst upp blev jag helt tyst. Jag kunde inte förstå att det var sant, men jag var så klart jättetacksam.

Jobbar bra under press

Nu är han ordförande för kommunstyrelsen – ett stort ansvar att ha.

- Det känns som att jag har ett stort ansvar, framförallt med tanke på valresultatet. Jag känner nog lite press, men jag tror att det också är en bra sak. Om man jobbar under press så uppnår man kanske bättre resultat.

Henrik vill också poängtera att det här inte är något han gör ensam.

Han jobbar tillsammans med många andra och det är viktigt att samarbeta med såväl förtroendevalda och tjänstinnehavare som kommuninvånare och andra organisationer.

En man iklädd en ljusblå skjorta och en mörkblå tröja. Han är utomhus. I bakgrunden skymtar kommunhuset i Ingå.
Henrik lägger runt 20 timmar i veckan på sitt arbete som ordförande. En man iklädd en ljusblå skjorta och en mörkblå tröja. Han är utomhus. I bakgrunden skymtar kommunhuset i Ingå. Bild: YLE / Petter Sandelin man,henrik wickström

Henrik är ändå inte politiker på heltid. Själv kallar han sig lite skämtsamt för fritidspolitiker.

Vid sidan om jobbet i kommunstyrelsen har han jobbat inom Finnairs markpersonal och snart ska han ta upp sina studier på heltid igen.

Henrik är van vid att vara yngst

Henrik ligger rejält under medelåldern när det kommer till fullmäktigeledamöter. Det är bara Henrik och en annan som är under 30 av de invalda i Ingå.

Han tycker ändå att åldern har en del fördelar, den gör nämligen att han står ut ur massan, framför allt som styrelseordförande.

- Den första perioden när jag satt i fullmäktige så fanns det en hel del saker och ting jag var tvungen att lära mig, men jag tror det är likadant för de som är äldre. Det är likadant för alla som är med för första gången, säger han.

Mycket handlar om vilja, även om just ordförandeposten gör att hans ålder står ut lite extra.

- Det har varit både positivt och negativt. Det är alltid roligt när jag deltar i samkommunala möten där det är olika representanter för kommunerna. Där brukar Ingå stå ut ganska bra med en ung styrelseordförande.

Måste bevisa vad du går för

Henrik upplever att han tas på allvar – även om han fått jobba lite extra på det på grund av sin ålder.

- Du måste kanske bevisa på ett annat sätt vad du går för. Jag tycker att jag har lyckats med det, men allt tar såklart tid. Men visst har jag fått växa till mig som person och politiker.

En man iklädd en ljusblå skjorta och en mörkblå tröja. Han är utomhus och han lutar sig mot ett trappräcke. I bakgrunden skymtar en skola och en lekplats.
Henrik har fått jobba lite extra för att bygga upp ett förtroende. En man iklädd en ljusblå skjorta och en mörkblå tröja. Han är utomhus och han lutar sig mot ett trappräcke. I bakgrunden skymtar en skola och en lekplats. Bild: YLE / Petter Sandelin man,henrik wickström

I början funderade han mycket på sin ålder, men inte längre.

- Vi är alla människor och vi är i olika åldrar och alla kan ta med sig något nytt till politiken. Allas perspektiv behövs eftersom de beslut som nu görs inverkar mycket på framtiden.

Man blir som man umgås

Uttrycket här ovan stämmer till viss del in på Henrik – i alla fall om man frågar hans vänner.

- Jag kanske upplevs som lite unggammal eftersom jag varit deltaktig i kommunalpolitiken hela mitt vuxna liv. Men det platsar in helt bra på mig egentligen, det är en del av min personlighet.

Henrik är medveten om att han blivit formad av alla möten han gått på tillsammans med äldre personer, men tycker också att han gör andra saker som är typiska för unga i hans ålder.

Henrik om sin förebild

- Politiskt gillar jag Frankrikes president Emmanuel Macron. Han kom in som en rätt ung president med tanke på att Frankrike är ett ganska konservativt land. Han drev med sig folkmassorna och gör viktiga men också tuffa beslut för att få sitt land på fötter. Honom följer jag med extra noggrant, säger Henrik.

När det kommer till studielivet har han ändå fått välja bort en hel del evenemang eftersom han helt enkelt inte hinner göra allt.

- Jag hoppas att vännerna förstår att jag har mycket att göra, och jag tror nog de gör det. Men visst är det en sak jag emellanåt får jobba på med mig själv, och jag har funderat på varför jag gjort vissa val i livet. Men hittills har jag varit tacksam och jätteglad över att jag får axla det här ansvaret i Ingå.

Måste uppföra sig ordentligt

Att exempelvis dricka sig stupfull på någon sits är kanske inte heller något som Henrik gör i första taget.

- Ett sakligt uppförande hör till som fullmäktigeledamot, men det behöver inte betyda att man inte kan ha roligt. När jag är med vänner umgås jag helt på ett vanligt sätt. Sällan är det så att vi pratar jättemycket om politik, vi pratar om helt vardagliga saker.

Många av Henriks vänner bryr sig inte ens om politik – förutom de han träffat via politiken så klart.

- Men största delen är nog inte politiskt intresserade och ifall vi pratar politik kanske de frågar hur det går och vad jag håller på med.

Teaterscenen var hans andningshål

Tillsammans med Henrik går vi till hans gamla lågstadieskola. Som tur är finns det personal på plats trots att sommarlovet precis börjat, så vi kan gå in till gymnastiksalen.

Det var här Henrik stod på en scen för första gången.

- Jag minns hur nervös jag var när jag stod bakom kulisserna och väntade på att få gå in på scenen. Jag har spelat flera roller, och många av dem får jag fortfarande kommentarer om av lärarna här, säger Henrik med ett stort skratt.

En man sitter i en gunga på en skolgård. I bakgrunden syns en lekplats.
Henrik på sin gamla skolgård. En man sitter i en gunga på en skolgård. I bakgrunden syns en lekplats. Bild: YLE / Petter Sandelin man,henrik wickström

Det som folk bäst kommer ihåg var när Henrik och hans klass på årskurs sex hade en teaterföreställning där han spelade en kvinnlig lärare.

- Jag tog intryck av vår rektor, och det kommer folk fortfarande ihåg. Rektorn själv skrattade nog åt det, på ett positivt sätt.

Henrik om kärleken till Ingå

- Jag tycker det här är en jättevacker kommun på alla sätt och vis. Det har varit en fin miljö att växa i. Du kan vara dig själv och det finns utrymme för dig. Det är också nära till Helsingfors. Naturen, skärgården och havet är något av det bästa med Ingå.

Under skolåren var teatern hans andningshål och han fick lära sig mycket.

- Jag har lärt mig mycket om hur människor reagerar och hur man tillsammans jobbar i ett projekt.

Henrik har fortsatt med teatern också i vuxen ålder och nu är han ordförande för Västnyländska ungdomsringen som har hand om Raseborgs sommarteater

Han är glad över att det varje år kommer såväl unga som gamla som vill stå på scen.

- En politiker måste visa att den är en människa, att det finns något att ta tag i. Det här är kanske mitt sätt att visa att jag kan skratta och ha det roligt.

Lever i nuet

Efter sommaren ska Henrik ta upp sina studier igen, men någon femårsplan för framtiden existerar inte.

- Jag lever ganska mycket i nuet. Saker och ting kommer och går, säger han.

Henrik har lärt sig att alla planer inte går igenom och ifall man får ett nej gäller det att tänka om. Därför är det bra att vara öppen för förändringar och inte göra upp så många planer.

- Men jag vet att jag kommer att ställa upp i riksdagsvalet, så att någon dag sitta där är ju en dröm, i alla fall på det politiska planet.

Nyligen publicerat - X3M