Hoppa till huvudinnehåll

af Petersens: Det bästa med Kimis lopp var att han inte behövde släppa Vettel förbi sig

Kimi Räikkönen i Österrike inför F1-loppet i Spielberg.
Kimi Räikkönen gjorde ett kanonlopp i Spelberg, Österrike, idag. Kimi Räikkönen i Österrike inför F1-loppet i Spielberg. Bild: All Over Press Kimi Räikkönen,Ferrari

Närapå succé för Kimi Räikkönen, flopp för Mercedes och Bottas. Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens gläds åt Kimis framgångar, men poängterar samtidigt att Valtteri Bottas körde bra och att Mercedes inte kunnat göra mycket annorlunda eftersom bägge bilarna gick sönder.

Fredrik af Petersens, hur kommenterar du dagens dramatiska F1-lopp?

– Jag har alltid varit ett Kimi Räikkönen-fan så för mig var det en härlig dag då han igen kom upp på pallen. Trea i Frankrike, tvåa här i Österrike. Vem vet hur det går på Silverstone om en vecka? Kimi var i gammal god form. Att köra racerbil är det bästa han vet och han körde ett perfekt lopp. Det bästa var att han inte fick någon stallorder utan fick fritt fram att köra utan att behöva släppa Vettel förbi sig, konstaterar af Petersens när Yle Sporten ringer upp honom.

Vad gjorde Mercedes fel idag?

– Dom gjorde väl inget fel, det var bilarna som inte höll. Hydrauliskt fel i Bottas bil och bensintrycket försvann i Hamiltons bil. Det var tillförlitligheten som inte höll. Bilarna var ju uppdaterade och i Frankrike var man överlägsna. Dom är nästan pedanter när det gäller hur bilarna ska fungera. Synnerligen förvånande att bägge bilarna bröt idag, konstaterar af Petersens.

Vad tycker du om finländarnas insatser under loppet?

– Valtteri Bottas körde mycket bra. Okej, han missade lite i starten med sedan gjorde han en mycket elegant omkörning och tog två bilar på en gång och lade sig precis bakom Hamilton. Men när hydrauliken inte fungerar då går det helt enkelt inte att köra, förklarar af Petersens.

Hur kommer säsongen att arta sig nu efter Mercedes bakslag?

– Det är svårt att säga. Dom (Mercedes, red. anm.) kommer naturligtvis analysera vad som hände men dom har inte många dagar på sig. Det är 150 mil att köra till Silverstone och fabriken ligger en bit därifrån. Man vill ha bilarna hem så snabbt som möjligt så att felen inte upprepas, men det kommer vara tajt om tiden då nästa tävling körs om en vecka. Men det är precis som med Kimi: man får aldrig räkna bort Mercedes, anser af Petersens.

Påverkar dagens pallplacering Kimi Räikkönens framtid i Ferrari?

– Det är otroligt svårt att spekulera. Enligt italienska tidningar ersätts han av Charles Leclerc nästa år. För Ferrari är konstruktörsbiten viktigare än förarbiten. Då har man uttryckligen sagt att man satsar på erfarna förare. Helst ska man ha varit på pallen förut, eller vunnit lopp. Ja kanske helst vara världsmästare. Man har alltså satt upp vissa krav innan en förare ska få kontrakt, men det skulle inte förvåna mig, om trenden med Kimi fortsätter och han fortsättningsvis kommer på pallen, då skulle det inte förvånade mig om man tar "Iceman" ett år till istället, avslutar af Petersens.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport