Hoppa till huvudinnehåll

Danskarnas drömläge i åttondelen: svårslagna, välorganiserade – och underskattade

Trots att Danmark inte förlorat på 18 matcher och hållit nollan i sex av sina sju senaste får laget slå ur klart underläge i åttondelsfinalen. Det säger det mesta om hur bra Kroatien varit hittills i VM.

Kroatien-Danmark, åttondelsfinal.

Nizjnij Novgorod, klockan 21.
Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts med expertkommentator Jani Lyyski.

Kroatiens läge: Känner sig ostoppbara

Utan tvekan ett av VM:s mest övertygande lag hittills. Det är svårt att hitta svaga punkter och framför allt mittfältet imponerar enormt.

En urstark premiärseger över Nigeria följdes upp med 3–0 mot ett Argentina som i sin åttondelsfinalförlust trots allt visade klass. I slutomgången i gruppen kunde sedan kroaterna vila så gott som hela startelvan och vann ändå med 2–1 över Island.

Kroatien känner att det nu inte finns några gränser alls. Danmark är en lämplig motståndare i åttondelsfinalen och kroaterna finns på den enklare halvan av slutspelsträdet. Förväntningarna är skyhöga. Det pratas om VM-guld i Zagreb, Split och de övriga orterna.

Kroatiska supportrar
Det är fotbollsfeber i Kroatien just nu. Kroatiska supportrar Bild: imago/Xinhua/ All Over Press FIFA:s fotbolls-VM 2018,fotboll

Danmarks läge: Livsfarlig underdog

Har inte förlorat på 18 matcher (0–1 mot Montenegro i oktober 2016) och gick obesegrat genom gruppspelet i VM. Har hållit nollan i sex av sina sju senaste matcher (enda insläppta en straff mot Australien) och hörde till det halvdussin lag som skapade flest målchanser framåt i det europeiska VM-kvalet.

Och ändå får Danmark slå ur klart underläge mot Kroatien. Gissa om danskarna gillar det läget?

Hittills i VM har Danmark inte imponerat i offensiven och laget fick mycket kritik för sin inställning i det mållösa sömnpillret mot Frankrike. Nu lovar den danska truppen med tränaren Åge Hareide i spetsen att det blir ett offensivt, sprudlande och risktagande danskt lag i åttondelen. Håller löftet blir det en fascinerande afton.

Håll koll på: mittfältsgenierna

Luka Modric, Kroatien

Det går inte att överskatta kaptenens betydelse för truppen som nu redan drömmer om VM-final. Modric har både slagit och tagit emot fler passningar än någon annan i laget, har löpt näst mest och är trots sin storlek spelaren som tacklat flest gånger. Dessutom har han gjort två mål.

Och allt detta i ett läge där han på hemmaplan är kritiserad, ifrågasatt och hotad av ett femårigt fängelsestraff för mened i ett rättsfall. Snacka om att kunna stänga ute omvärlden och koncentrera sig på rätt saker.

Luca Modric med bollen mot Nigeria
Luka Modric är den viktigaste kuggen i Kroatiens lag. Luca Modric med bollen mot Nigeria Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK fotboll,FIFA:s fotbolls-VM 2018,Luka Modrić

Christian Eriksen, Danmark

När ryska spelare löpte mycket i de två första VM-matcherna skapades i västvärlden fullständigt vanvettiga och paranoida rubriker om dopning. Ändå var det inte ens de ryska spelarna som löpte mest i gruppspelet. Den titeln gick till Christian Eriksen som på tre matcher sprang en bit över 36 kilometer.

Kombinera den unika löpstyrkan med spelblick, passningssäkerhet, och vassa avslut – och alla torde inse att det handlar om en av världens allra bästa spelare, varken mer eller mindre. Med en Eriksen som lär få friare tyglar i offensiven är allt möjligt för Danmark i åttondelen.

Christian Eriksen med bollen
Kan Christian Eriksen se till att det blir dansk succé i VM? Christian Eriksen med bollen Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER fotboll,FIFA:s fotbolls-VM 2018,Christian Eriksen,Danmarks herrlandslag i fotboll

Snackisen 1: VM:s två bästa försvar?

Efter att Uruguay i går släppte in ett mål finns inget lag kvar i turneringen med en nolla bakåt. Kroatien och Danmark har släppt in varsitt mål, men bägge har kommit på straff. De två lag i VM som inte släppt in mål annat än från straffpunkten möts i åttondelen i Nizjnij Novgorod.

Snackisen 2: Alla tiders turneringar?

Danmark har bara en gång tidigare tagit sig till kvartsfinal i VM, 1998. Samma år gick Kroatien till semifinal, landets klart bästa insats i VM-historien. 2018 räknar bägge länderna med att åtminstone kunna tangera den bedriften.

Referentens tips:

Räkna absolut på inget sätt bort Danmark, som är en stark aspirant till titeln ”VM:s mest underskattade lag”. Det är ändå svårt att tippa emot det kroatiska stjärngardet. 2–1 till Kroatien.