Hoppa till huvudinnehåll

Nostalgiska taxichaufförer samlades för att minnas den 80 år gamla taxilagen som nu går i graven

Taksi tolpalla Turussa 1953
Den gamla taxilagen går i graven - taxichaufförer håller minnesstund Taksi tolpalla Turussa 1953 Bild: Yle kuvanauha / Lii-Filmi taxi,Åbo,1953,screenshot

Flera hundra taxichaufförer och taxiföretagare samlades i kväll Helsingfors för att begrava den gamla taxilagen. Den nya taxilagen har nu trätt i kraft.

Inom branschen har många uttryckt oro över reformen - men hittills har följderna inte varit speciellt dramatiska.

Ungefär 500 taxichaufförer och företagare i branschen samlades för att tala om gamla goda minnen.

Tuomo Halminen är en av dem som deltog i minnestillställningen.

- Vi äter och dricker och pratar om den gamla taxilagen som varit kraft i 80 år. Vi minns gamla körningar och riktar samtidigt tankarna framåt och funderar på hur vi ska hitta möjligast bra förutsättningar för vår verksamhet i fortsättningen.

Fri prissättning av taxiresor

Den nya taxilagen innebär bland annat att taxichaufförerna och taxibolagen fritt kan prissätta resorna.

I och med den nya lagen får vem som helst som fyller kriterierna köra taxi. Det behövs ingen lång utbildning längre.

Tuomo Halminen tror att det nog ska finnas tillräckligt med taxijobb och inkomster för människor i taxibranschen.

- Värre är det för kunden, tycker taxiföretagaren Robert Karlsson.

Enligt Karlsson kan det löna sig för kunden att i fortsättningen på förhand ta reda på vad en taxiresa kostar så att det inte blir några överraskningar.

Kaos kommer det att bli

Robert Karlssons tycker att det är bra att taxiåkandet blir friare, och att alla som uppfyller kraven får tillstånd att köra.

Enligt Karlsson är de nya bestämmelserna ändå inte helt hållbara. Utan mätare blir det svårare att kontrollera beskattningen .

- Kaos kommer det att bli. Det första året kommer att visa vartåt vi är på väg. Alla kommer inte att betala de avgifter som en företagare måste betala, bedömer Karlsson.

- Taxichaufförerna är nog lite rädda för hur det ska gå, och det var också orsaken till att vi ordnade den här festen, säger Tuomo Halminen.

- Vi vill skapa tilltro hos taxichaufförerna och få dem att tro på att de kommer att klara sig riktigt bra i framtiden också.

Läs också