Hoppa till huvudinnehåll

Österrike tar över som EU-ordförande med löften om trygghet och stabilitet: "Vi ska vara brobyggare"

Salzburgin linna ja keskustaa.
Bildsköna Salzburg kommer att stå värd för ett inofficiellt EU-toppmöte i september. Salzburgin linna ja keskustaa. Bild: YLE/Ritva Tarkki Salzburg,Österrike

Det finns många orosmoln på den europeiska horisonten då Österrike tar över ordförandeskapet för EU. Österrike svarar med ett program som syftar till skydd och stabilitet för medborgarna.

Det roterande ordförandeskapet för EU överlämnades formellt igår, lördag, vid en tillställning i österrikiska Schladmingen.

Närvarande var förutom den österrikiska förbundskanslern Sebastian Kurz även det föregående ordförandelandet Bulgariens premiärminister Boiko Borisov, samt Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

I sitt tal i samband med ceremonin betonade Kurz att Europa måste erbjuda medborgarna trygghet i en värld där spänningarna ökar på många håll.

- Vi kommer att utnyttja ordförandeskapet till att vara brobyggare i EU, till att avveckla spänningar inom Europa och till att säkerställa att EU förblir starkt, sade Kurz.

EU står vid ett vägskäl

I sitt tal påtalade Kurz också det faktum att EU i och brexit för första gången ställs inför en situation där ett medlemsland lämnar unionen.

Förhandlingarna om brexit väntas kulminera i oktober, halvvägs in i det österrikiska ordförandeskapet.

Det är sannolikt att brexit blir den mest brännande enskilda frågan som EU måste ta itu med under Österrikes ordförandeperiod.

Sebastian Kurz och Donald Tusk i Schladmingen, Österrike.
Sebastian Kurz och Donald Tusk träffades i Schladmingen på lördag. Sebastian Kurz och Donald Tusk i Schladmingen, Österrike. Bild: @ eu Sebastian Kurz,Donald Tusk

Tidigare har Sebastian Kurz beskrivit brexit som en "vändpunkt" i Europas historia.

Nu har han i egenskap av statschef för EU:s ordförandeland möjlighet att påverka utgången av förhandlingarna med Storbritannien.

Tidtabellen för förhandlingarna är stram: Om det inte finns ett utkast till ett avtal om utträde inom oktober ökar risken för en "hård" brexit, där parterna inte lyckas enas före utträdet.

Stram linje i migrationsfrågor

Migrationen är ett ämne som också kommer att debatteras flitigt under sommaren och hösten.

Vid toppmötet i Bryssel i fredags kom EU-ledarna överens om åtgärder för att stävja asylinvandringen till Europa och inom unionen.

Allt talar för att Österrike kommer att fortsätta att tala för en stram invandringspolitik

Man beslöt också att gå vidare med planera på att inrätta regionala asylcenter för båtflyktingar på Medelhavet samt att begränsa asylsökandes möjligheter att söka sig från ett EU-land till ett annat.

Förbundskansler Kurz anses vara en av arkitekterna bakom överenskommelsen som syftar till att stävja migrationen till Europa.

Högersväng i parlamentsvalet

Att Österrike går i bräschen för skärpningar i invandringspolitiken är i sig inte överraskande.

Efter parlamentsvalet 2017 tog landet en skarp högersväng då Kurz konservativa ÖVP bildade regering med valets stora vinnare, högerpopulistiska FPÖ.

Sebastian Kurz tackar väljare efter förbundsdagsvalet i Österrike 2017.
Parlamentsvalet 2017 blev Sebastian Kurz stora politiska genombrott. Sebastian Kurz tackar väljare efter förbundsdagsvalet i Österrike 2017. Bild: All Over Press/Christian Bruna Sebastian Kurz,Österrike

I egenskap av förbundskansler har Kurz inte stuckit under stol med hur han anser att migrationsfrågan borde tacklas inom EU.

Enligt Kurz borde migranter som inte uppfyller asylkraven placeras i center utanför Europa där "de ska få skydd, men inte det bättre livet i Österrike, Tyskland eller Sverige."

Allt talar för att Österrike kommer att fortsätta att tala för en stram invandringspolitik under sitt ordförandeskap.

Ordförandeländernas inflytande har minskat

En annan sak är om Österrike har möjlighet att påverka migrationspolitiken i samband med ordförandeskapet.

Sedan Lissabonfördraget trädde i kraft år 2009 har Europeiska rådet haft en permanent ordförande samt en hög representant för utrikes- och säkerhetspolitik.

Till följd av det här har medlemsländernas möjligheter att sätta agenda i egenskap av roterande ordförandeland minskat betydligt.

Störst chanser att påverka har Österrike i frågor där EU-ländernas åsikter går isär med blockbildning som resultat.

Då har Österrike i egenskap av ordförandeland möjlighet att agera medlare och komma med kompromissförslag.

Tredje ordförandeskapet för Österrike

Det roterande ordförandeskapet blir det tredje av sitt slag för Österrike som anslöt sig till EU år 1995. Senaste gång var Österrike ordförande år 2006 och före det år 1998.

Slagordet för det tredje ordförandeskapet är "Ett Europa som skyddar".

Mer konkret vill Österrike förebygga "irreguljär" migration, jobba för Europas välfärd och konkurrenskraft samt hitta former för ett fördjupat samarbete med västra Balkan och sydöstra Europa.

Österrike vill också att den så kallade subsidiaritetsprincipen ska tas till heders igen i Europa.

I klartext betyder det här att besluten borde fattas så nära medborgarna som möjligt, och att EU inte borde lägga sig i de enskilda ländernas angelägenheter mer än nödvändigt.

Österrike innehar det roterande ordförandeskapet för EU fram till årsskiftet. Efter det går ordförandeklubban vidare till Rumänien.

Så här fungerar EU:s roterande ordförandeskap

Ordförandeskapet roterar mellan medlemsstaterna varje halvår. Alla medlemsländer är ordförande i tur och ordning.

Till ordförandelandets uppgifter hör att planera och leda möten i Europeiska unionens råd, även känt som rådet.

Medlemsländerna samarbetar intensivt kring det roterande ordförandeskapet. I praktiken tar det nya ordförandelandet över agendan från det föregående ordförandelandet.

I samband med det österrikiska ordförandeskapet ordnas cirka 300 officiella möten.

Den 20 september samlas samtliga EU-ledare till ett inofficiellt toppmöte i Salzburg. Det här är en av höjdpunkterna under ordförandeperioden.

Finland tar över det roterande ordförandeskapet sommaren 2019.

  • Europas krutdurk: Islänningarna lever med Ragnarök under fötterna

    Risken för utbrott ökar i takt med att glaciärerna smälter.

    I takt med att världen blir varmare och de isländska glaciärerna smälter, ökar också risken för vulkanutbrott på Island. Glaciärerna har nämligen en funktion som ett slags "lock" på berggrunden. När det locket lyfts har lavan lättare att ta sig upp till ytan. Men vad beror det på att Island är så otroligt vulkaniskt aktivt?

  • Forskning: Två av fem äldrevårdare har övervägt att säga upp sig

    Allt fler känner sig utmattade efter arbetsdagen.

    Det har blivit vanligare för äldrevårdare runtom i Finland att vilja säga upp sig. Två av fem äldrevårdare har övervägt att avsluta sin karriär inom branschen. Det visar ny forskning vid universiteten i Helsingfors och Jyväskylä, rapporterar nyhetsbyrån STT.

Läs också