Hoppa till huvudinnehåll

Semenya närmar sig det ”omöjliga” världsrekordet – löpte bästa tiden på tio år

Caster Semenya jublar med en blombukett i handen
Caster Semenya jublar med en blombukett i handen Bild: EPA-EFE/IAN LANGSDON friidrott,Caster Semenya

Jarmila Kratochvílovás världsrekord på 800 meter är det äldsta inom friidrotten men snart kommer det kanske att förpassas till historien. Caster Semenya gav i Paris ett rejält styrkebesked då hon löpte in som fyra genom tiderna.

I juni 1983 löpte Jarmila Kratochvílová 800 meter på 1.53,28. Det har stått sig som världsrekord sedan dess. Efter Kratochvílovás rekordlopp har ingen löpt under 1.54 och världsrekordet har ansetts vara omöjligt att slå.

Men Caster Semenya ser den här sommaren ut att göra ett försök. I Diamond League-tävlingen i Paris löpte sydafrikanskan nytt personligt rekord med 1.54,25 – det snabbaste loppet på 800 meter sedan 2008.

Semenya genomförde loppet utan draghjälp, löpte den fjärde snabbaste tiden någonsin och är nu bara en dryg sekund från världsrekordet.

– Jag ville inte ha någon hare den här gången utan bara se vad jag kunde klara av. Jag hade verkligen inte förväntat mig 1.54,25. Jag trodde att en tid under 1.55 skulle vara möjlig men det här är fantastiskt, säger hon efter loppet.

Förutom Kratochvílová är det bara Nadezjda Olizarenko och Pamela Jelimo som löpt 800 meter snabbare än Semenya. Olizarenko löpte 1.53,43 år 1980 medan Jelimos 1.54,01 är från augusti 2008.

Lasitskene fortsätter vinna

Dubbla världsmästaren i höjdhopp Marija Lasitskene hoppade på lördagskvällen nytt världsårsbästa då hon klarade 2.04 i sitt första försök. Ryskan gjorde sedan tre försök på 2.08 utan att klara.

Lasitskene som dominerat damernas höjdhopp de senaste åren har nu vunnit 45 raka tävlingar.

– Hoppen på 2.08 kändes bra och nu vet jag vad måste jobba vidare på, säger Lasitskene.

Läs mera:

Fenomenet från Qatar löpte under 47 sekunder på långa häcken – slog Warholm med över en sekund i Paris

Abderrahman Samba har noterats för den näst snabbaste tiden någonsin på 400 meter häck. Samba underskred den magiska 47-sekunders gränsen som andra man genom tiderna i Diamond League-tävlingen i Paris.

Läs också