Hoppa till huvudinnehåll

Åboforskare hittade insekt med en enorm gadd i Amazonas

Stekeln Clistopyga crassicaudata.
Clistopyga crassicaudata använder sin gadd bland annat för att lägga ägg och som giftspruta. Stekeln Clistopyga crassicaudata. Bild: Kari Kaunisto / Åbo universitets biodiversitetsenhet steklar,Clistopyga,Amazonas,Åbo universitet,Clistopyga crassicaudata

Forskare vid Åbo universitet har hittat en ny stekelart i Amazonas. Arten hittades i zonen mellan Andernas veckberg och Amazonas regnskogszon.

Stekeln som fått namnet Clistopyga crassicaudata har överraskat forskarna, eftersom den har en exceptionellt stor gadd.

- Gadden är inte bara lång utan också massivt bred. Jag har studerat tropiska steklar och insekter under en lång tid, men jag har aldrig sett något liknande. Gadden ser ut som ett enormt vapen, säger Ilari E. Sääksjärvi, professor inom biodiversitetsforskning vid Åbo universitet.

Gadden har många användningsområden

Insekten använder gadden både som äggledare och som giftspruta. Med sin långa gadd kan parasitinsekten lägga sina ägg i värddjuret.

Stekeln som nu hittats tillhör släktet Clistopyga, vars arter har specialiserat sig på att leva som parasiter hos spindlar. De letar i spindelnät efter levande spindlar och förlamar dem genom ett snabbt giftstyng.

Efter det kan parasitinsekten lägga sina ägg på eller i spindeln. Larven som kläcks ur ägget äter spindeln och eventuella andra ägg eller spindelungar.

Stekeln Clistopyga crassicaudata.
Stekeln Clistopyga crassicaudata. Bild: Kari Kaunisto / Åbo universitets biodiversitetsenhet steklar,Åbo universitet,Amazonas,Clistopyga,Clistopyga crassicaudata

Sääksjärvi minns en annan stekelart av samma släkte, vilken han och Åbo universitets doktorander för ett par år sedan studerade.

- Den stekel vi då undersökte kunde använda sin gadd till och med som en tovningsnål, vilket gjorde att den kunde stänga till den förlamade spindelns spindelnätsbo. Den art vi nu har hittat använder troligen sin gadd som ett mycket specialiserat verktyg, men tyvärr kan vi bara gissa vad den används till, säger Sääksjärvi i pressmeddelandet.

Nya arter upptäcks hela tiden

Forskare vid Åbo universitets biodiversitetsenhet har de senaste åren upptäckt och gett namn åt flera nya arter från olika delar av världen. Många av dessa har speciella egenskaper och livsstilar.

För ett par år sedan upptäckte en Åboforskare en okänd varanart på Papua-Nya Guinea och för några år sedan hittade forskarna totalt 177 nya stekelarter i Central- och Sydamerika.

Forskningsgruppen för biologisk mångfald söker för närvarande finansiering för nya fältstudier, för att försöka hitta Clistopyga-steklar i västra Amazonas regnskogar. Syftet är att beskriva livsstilen för speciella stekelarter och att ta reda på deras evolutionära historia.

Enligt Ilari Sääksjärvi bidrar nya vetenskapsarter också till att skydda de hotade regnskogarna.

- Vackra arter med spännande livsstil är av intresse för människor. Det gör att vi märker och uppmärksammar ekosystem som riskerar att förstöras, säger Sääksjärvi.

Artikeln baserar sig på Turkulaistutkijat löysivät Amazoniasta pistiäisen, jonka pistin on poikkeuksellisen suuri – Professori: "En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa" skriven av Paula Koskinen.

Läs också