Hoppa till huvudinnehåll

På Finlands största taxistation råder förvirring efter att taxireformen trätt i kraft

Taxiköer på Helsingfors-Vanda flygplats.
Finländarna är inte ännu vana vid att jämföra priser utan tar istället oftast den första bästa lediga taxin. Taxiköer på Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Yle / Hanna Othman taxibilar,Helsingfors-Vanda flygplats,lähitaksi

Taxistationen vid Helsingfors-Vanda flygplats har förberett sig inför lagförändringen som trädde i kraft första juli. Ändå råder stor osäkerhet bland både kunder och chaufförer vid de fyra filerna utanför terminal två.

I stället för en taxikö finns det nu fyra taxifiler utanför flygplatsen. Den första filen, närmast terminal två, tillhör Lähitaksi. Den andra är reserverad för Vantaan taksi och intill dem står en rad av Taksi Helsinkis bilar.

Det finns också en fjärde fil för övriga taxibilar, men den filen står tom ännu under måndag morgon.

Priserna syns på skärm

I ändan av de tre första filerna finns en skärm som visar vilka priser som gäller i bilarna. De berättar om startpris, kilometerpris och fasta priser in till Helsingfors centrum.

- Folk verkar inte bry sig om skyltarna med priserna. De går helt enkelt till den första bilen i den närmaste filen, säger en av Vantaan taksis chaufförer som en stund följt med strömmen av resenärer som väller ut ur terminalen.

Taxiköer på Helsingfors-Vanda flygplats.
Under den livligaste tiden på dagen plockar taxina upp mellan 300-400 kunder per timme vid flygplatsen. Taxiköer på Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Yle / Hanna Othman taxibilar,Helsingfors-Vanda flygplats

Ett flyg har tydligen precis landat, för plötsligt fylls alla Lähitaksis bilar i den första filen med människor i shorts och kjolar. Först då den första filen är tom på bilar fördelar sig en del av människorna också till de andra.

En annan av Vantaan taksis chaufförer är lite mera optimistisk.

- När kunderna lär sig att jämföra priser så hittar de helt säkert den skjuts som är bäst för dem. Då går förvirringen över, tror Ahti Valkeapää.

En av Taksi Helsinkis chaufförer har stigit ur sin bil och går från skylt till skylt och kollar vad konkurrenten erbjuder för priser.

- Varför har vi det högsta startpriset? undrar han högt, skakar på huvudet och går tillbaka till sin bil.

Skyltar med taxipriser vid Helsingfors-Vanda flygplats.
Skyltarna vid taxiköerna. Skyltar med taxipriser vid Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Yle / Hanna Othman taxibilar,Helsingfors-Vanda flygplats,lähitaksi

Startprisen varierar från 8,50 till 12 euro. Kilometerpriset från 1,39 till 1,55 euro. Att åka in till Helsingfors centrum kostar med ett fast pris mellan 39 euro och 43 euro.

Det gäller för kunden att räkna ut vad som är förmånligare för just din resa.

Den fjärde filen gapar tomt

Den fjärde filen är för övriga taxibilar. Den gapar tillsvidare tom eftersom Trafi först på måndag börjar behandla nya taxitillstånd enligt den nya lagen.

I framtiden kan det i princip stå allt från mopedbilar till lastbilar och vänta på kunder där. Deras pris kan också variera mycket mera än vad de etablerade företagen nu erbjuder.

Skylt på Helsingfors-Vanda flygfält som det står "texten Övriga taxibilar" på.
Tillsvidare tomt i filen för övriga taxibilar. Skylt på Helsingfors-Vanda flygfält som det står "texten Övriga taxibilar" på. Bild: Yle / Hanna Othman taxibilar,Helsingfors-Vanda flygplats

Taxichaufförerna i kön uttalar sig diplomatiskt om systemet den här första vardagsmorgonen.

- Nu är det bestämt så här och vi får lov att leva enligt det. Om det inte fungerar så hoppas vi att det görs justeringar.

Helsingfors-Vanda flygplats