Hoppa till huvudinnehåll

Tyska kristdemokrater överens om flyktingpolitik – regeringskris för stunden avblåst

Horst Seehofer.
Tysklands inrikesminister Horst Seehofer. Horst Seehofer. Bild: EPA-EFE/FILIP SINGER Horst Seehofer

Efter en flera veckor lång strid har de tyska kristdemokraterna till slut lyckats komma överens om flyktingpolitiken. Som en kompromiss mellan CDU och bayerska CSU planerar man nu att sätta upp så kallade transitcenter vid gränserna för att begränsa antalet flyktingar som kommer till landet.

Det var till slut inrikesminister Horst Seehofer som fick gå ut med budet om att de två kristdemokratiska systerpartierna har nått en överenskommelse och att den veckolånga bittra striden om flyktingpolitiken nu är över.

Det här bara ett dygn efter att Seehofer själv var redo att avgå som minister på grund av striden med förbundskansler Angela Merkel och hennes CDU.

Nu ser det dessutom ut som om Seehofer kan fortsätta som inrikesminister i alla fall.

Enligt inrikesministern och CSU-chefen har man nu en klar överenskommelse om hur man ska stoppa vad han kallar den illegala immigrationen vid gränsen mot Österrike.

Transitcenter ska underlätta avvisningar

Kristdemokraterna presenterar en lista med tre punkter, där den mest centrala åtgärden är så kallade transitcenter vid gränsen mot Österrike.

Vid transitcentren ska flyktingar som kommer till Tyskland i framtiden tas emot.

På samma sätt som vid flygplatserna, ska en person som landar på ett transitcenter inte formellt befinna sig i Tyskland och det här ska då enligt planerna underlätta att avvisa flyktingar.

För det här ändamålet ska man också förhandla fram avtal med andra länder, bland annat med Österrike.

I de fall då inget land vill ta emot en avvisad flykting kommer personen att avvisas till Österrike, fastställs i planen.

Ingen ny idé

Det här handlar ändå inte om någon helt ny idé. Transitcentren var upp till diskussion redan år 2015, men nu ska de alltså konkret begränsa mängden flyktingar som kommer till Tyskland.

I och med kompromissen står förbundskansler Merkel ändå inför nästa problem.

Socialdemokraterna har tidigare motsatt sig de så kallade transitcentren, hur regeringskumpanerna förhåller sig till tanken nu tre år senare är fortfarande oklart.

För Merkel kan alltså slutet på en strid, samtidigt betyda början på en ny.

Överenskommelsen ska nu i alla fall stå som grund för fortsatt kristdemokratiskt samarbete mellan CDU och CSU.

Hur arbetsron mellan förbundskansler Angela Merkel och Horst Seehofer ska tryggas är ändå i det här skedet ett stort frågetecken, då konflikten också till stor del har varit personlig.

Det hela fick sin början efter att Seehofer ville börja avvisa flyktingar som redan har registrerats i andra länder. Merkel såg här ett hot mot samarbetet inom EU.